Iranul a complotat asasinarea lui John Bolton, consilier de securitate al lui Trump, ca act de răzbunare după lichidarea lui Soleimani

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Fostul președinte american Donald Trump, alături de fostul său consilier de securitate John Bolton și Gina Haspel, fost director al CIA. Foto: White House
Fostul președinte american Donald Trump, alături de fostul său consilier de securitate John Bolton și Gina Haspel, fost director al CIA. Foto: White House

Iranul a respins miercuri ca neîntemeiată acuzaţia Statelor Unite la adresa unui iranian pentru un complot ce ar fi vizat uciderea lui John Bolton, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, transmite Agerpres, care citează Reuters.

"Iranul avertizează cu fermitate împotriva oricărei acţiuni împotriva cetăţenilor iranieni sub pretextul acestor acuzaţii ridicole şi fără temei", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Teheran, Nasser Kanaani, potrivit presei iraniene.

Departamentul american de Justiţie l-a acuzat oficial miercuri pe un membru al Gărzilor Revoluţionare iraniene de complot în vederea asasinării lui John Bolton. Sharam Pursafi, cunoscut şi ca Mehdi Rezayi (45 de ani) a fost inculpat pe motiv că "a încercat să plătească 300.000 de dolari unor persoane din SUA pentru a executa asasinatul la Washington sau în Maryland".

Asasinarea lui Bolton ar fi fost un act de răzbunare pentru moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis în ianuarie 2020 de o dronă americană pe aeroportul internaţional din Bagdad.

Aminitim că la 3 ianuarie 2020, din ordinul preşedintelui american Donald Trump, un atac cu dronă a pulverizat în apropierea aeroportului din Bagdad cele două autovehicule în care se aflau Qassem Soleimani, arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, şi Abu Mehdi al-Muhandis, comandantul Hashd al-Shaabi.

Qassem Soleimani, şeful Forţei Qods al Gărzilor Revoluţionare însărcinată cu operaţiunile externe ale Iranului, a exercitat, în special începând din 2018, o influenţă cheie în negocierile politice vizând formarea unui guvern în Irak. Influentul general ucis la vârstă de 62 de ani era unul din cele mai populare personaje din Iran, fiind considerat un adversar redutabil al SUA şi al aliaţilor săi.

Acesta a fost asasinat la oridnul lui Donald Trump într-o misiune în care a fost utilizată o dronă MQ-9 Reaper.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel