Iran, atac terorist. SUA, reacţie la acuzaţiile Teheranului

Mihai Ciobanu |
Data publicării:
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei

Secretarul de stat american Mike Pompeo a respins duminică acuzaţiile Teheranului că Washingtonul şi aliaţii săi ar trebui traşi la răspundere pentru un atac ucigaş la o paradă în Iran, relatează luni agenţia Xinhua. 

În urma atacului terorist comis sâmbătă la parada militară din oraşul Ahvaz (sud-vest), liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că atentatul reprezintă "extinderea unor comploturi ale aliaţilor Statelor Unite în regiune, încercând să creeze insecuritate în Iran". Preşedintele iranian Hassan Rouhani şi ministrul de externe Mohammad Javad Zarif au făcut de asemenea observaţii dure la adresa Statelor Unite, învinuindu-le de provocarea atacului în care cel puţin 25 de persoane au fost ucise şi 60 au fost rănite. 

Pompeo: "Greşeală enormă"

"Când aveţi un incident de securitate acasă, să daţi vina pe alţii este o greşeală enormă", a declarat Pompeo într-un interviu acordat duminică canalului Fox News. Răspunzând la o postare pe Twitter a lui Zarif care a promis că va acţiona "rapid şi decisiv" în apărarea vieţii iranienilor, Pompeo a spus: "Mi-aş dori ca Zarif să se concentreze asupra menţinerii siguranţei propriului popor în loc să provoace insecuritate în întreaga lume". 

Sâmbătă dimineaţă, patru bărbaţi înarmaţi, purtând uniforma Corpului Gărzilor Revoluţionare ale Revoluţiei Islamice (IRGC) iraniene, au atacat parada militară din Ahvaz, capitala provinciei Khuzestan, ce marca debutul războiului dintre Iran şi Irak din 1980-1988. Al-Ahvazieh, un grup etnic arab din Iran, şi-a asumat responsabilitatea pentru atacul terorist. Iranul dominat de şiiţi consideră Al-Ahvazieh drept un grup separatist şi terorist susţinut de Arabia Saudită, marele său rival majoritar sunit din Golf. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel