Ipoteză neașteptată, lansată de fostul șef al Naftogaz: Explozibilii, montați în timpul construcției Nord Stream 2. ”În epoca sovietică, era o practică obișnuită”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Forțele de Apărare daneze au filmat scurgeri dup explozia gazoductului Nord Stream 2, lângă insula Bornholm. FOTO:  FORȚELE DE APĂRARE DANEZE
Forțele de Apărare daneze au filmat scurgeri dup explozia gazoductului Nord Stream 2, lângă insula Bornholm. FOTO: FORȚELE DE APĂRARE DANEZE

Misterul sabotajului în Nord Stream rămâne încă neelucidat, iar fostul șef al companiei petroliere ucrainene vine cu o nouă interpretare a incidentului.

Andrii Kobolyev, care a fost director executiv al Naftogaz, compania ucraineană de gaze, sugerează astfel că Rusia a efectuat sabotaj premeditat.

El a declarat că acest lucru se poate face cu dispozitive explozive amplasate mult mai devreme, ca măsură de securitate.

Avarierea conductelor Nord Stream 1 și 2 este un act de sabotaj, de care sunt responsabile serviciile secrete ruse, a apreciat Andrii Kobolyev, fost CEO al Naftogaz, în perioada 2014-2021, într-un interviu publicat de The Telegraph

„Este posibil ca Rusia să fi instalat o încărcătură explozivă pe conducta Nord Stream, în timp ce finaliza lucrările la Nord Stream 2, anul trecut”, spune Kobolyev.

La o săptămână după ce s-au observat scurgerile de gaz în conducte, Occidentul nu are nicio îndoială că acestea sunt rezultatul unui sabotaj. 

 

Conductele sunt pline de senzori

 

Kobolyev spune că, în mod normal, toate conductele de gaz și petrol sunt echipate cu senzori foarte sensibili, care detectează orice perturbări în conductă odată ce aceasta este pusă în funcțiune.

”Aceste conducte din Marea Baltică sunt foarte bine monitorizate. Mulți senzori sunt încorporați în țevi pentru a monitoriza fluxul de gaz”, a explicat Kobolyev.

Foto: Nord Stream, site Gazprom

În ultima fază a construcției Nord Stream 2, montarea conductei a fost finalizată, jurul insulei daneze Bornholm, exclusiv de nave rusești.

După cum susține acesta, explozivii au fost plasați pe conducte de nave militare rusești.

În opinia sa, zgomotul lucrărilor finale de construcție a Nord Stream 2 ar fi putut permite plasarea sub acoperire a explozibililor atât pe acesta, cât și pe Nord Stream 1 deja operațional, crede el. „Cel mai important lucru de care aveți nevoie pentru asta este zgomotul de construcție cu care să îl puteți masca.”

”Aceste nave tehnice erau escortate de nave de război rusești. Și conducta a fost finalizată exact în locul unde a avut loc acum explozia” - a subliniat Kobolev.

Fostul șef Naftogaz a mai explicat că pe vremea sovietică, era o practică obișnuită să se planteze explozivi pe infrastructura cheie, în cazul în care era cucerită în război.

„Această metodă nu este o invenție rusă, ci o moștenire a Uniunii Sovietice.Știind că mulți dintre acești oameni aflați la putere în Rusia sunt foști agenți KGB, nu ar trebui să fim surprinși că folosesc asta ca un fel de standard”, a spus Kobolyev.

El a adăugat că nu crede că Rusia a instalat explozibili în orice altă infrastructură critică pentru Europa de Vest, spunând că repercusiunile pentru Moscova ar fi „prea dureroase”.

Fostul șef al Naftogaz exclude faptul că alte state în afară de Federația Rusă ar putea fi în spatele sabotării conductelor de gaz, deoarece mulți senzori sunt instalați în conducte și sunt păziți cu grijă de Marina Rusă.

„Dacă conducta este bine păzită de ruși și Marea Baltică găzduiește marina rusă, cum ar putea cineva să se apropie de conductă nedetectată? Faptul că cineva ar planta explozibili pe conductă neobservat de ruși este pur și simplu de neconceput”, a explicat el.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel