Iohannis, vizită în Anglia. Cuplul prezidențial, mișcare în plin scandal

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Astăzi, pe scările de marmură ale palatului Cotroceni, președintele a anunțat că soția lui nu se va prezenta la convocarea procurorilor pentru că aceasta se află în vizită de stat la Londra.

Însă, președintele Klaus Iohannis nu se duce în nicio vizită de stat la Londra. Se duce în vizită privată la petrecerea de ziua de naștere a prințului moștenitor Charles, care împlinește o vârstă respectabilă. Ca să își acopere cheltuielile deplasării, Iohannis și-a obtinut o întâlnire cu primul ministru May. În marja sampaniei oferite de către Charles, prinț de Wales și viitor suveran al Regatului Unit, Iohannis se întâlnește și cu Theresa May. Atât și nimic mai mult. Aceasta nu este o vizită de stat, așa cum președintele a declarat.

Doamna Iohannis poate foarte simplu să se ducă la convocarea procurorilor, pentru joi, căci miercuri seara se încheie festivitățile organizate de prințul de Wales unde este invitat ca cetățean simplu domnul Iohannis. Nu poate exista alt statut al familiei Iohannis la Londra, decât cel de cuplu privat, deoarece prințul de Wales nu are capacitatea constituțională de a invita pe cineva în calitate acestuia de șef de stat. Doar suveranul/suverana poate să o facă. Numai doi șefi de stat români au fost invitați în calitatea lor oficială,  de către Saint James Court: Carol al II-lea și Nicolae Ceaușescu au fost în vizite de stat în Regatul Unit. Regele Mihai a fost prezent la căsătoria actualei suverane ca membru distant al familiei regale britanice. Altfel, relațiile exceptionale ale suveranului român cu familia regală britanică au fost tot timpul recunoscute în plan internațional.

Pentru simplul motiv că nu are niciun statut la Londra, Carmen Iohannis se duce ca soția soțului. De altfel cunoscătorii finețurilor diplomatice știu că însoțitorii demnitarului așa și sunt denumiți în protocol: soția (soțul, după caz) invitatului. Nu au statut special, mai ales la curtea prințului de Wales, cunoscut pentru obiceiul de a respecta întocmai eticheta regală.

Deci, Prima Doamnă putea foarte bine ca miercuri seara, după șampanie, să ia avionul și să aterizeze la București pentru a se odihni și, din respect față de autoritățile judiciare românești, să se prezinte la ora indicată în fața procurorilor. Exact acest lucru nu il face. Nefiind vizită de stat și fără justificare reală, Carmen Iohannis nu se prezintă în fața procurorilor tocmai când, la Bruxelles, politicieni nevrozați cereau României ca tocmai justiția să fie apărată. Cea pe care soția președintelui o ignoră pentru a bea șampanie, într-o vizita privată, tocmai la Londra.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel