Iohannis și premierul olandez Rutte au discutat despre aderarea la Schengen. România îndeplinește condițiile tehnice, urmează cele politice?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Klaus Iohannis, președintele României. Sursă foto: Administrația Prezidențială
Klaus Iohannis, președintele României. Sursă foto: Administrația Prezidențială

Președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte au discutat despre aderarea României la spațiul Schengen.

„Romania îndeplinește cerințele tehnice privind apartenența la spațiul Schengen și acționează deja ca un membru”, a transmis președintele Klaus Iohannis, într-o conferință de presă în care i-a avut alături pe premierul olandez Mark Rutte și pe premierul român Nicolae Ciucă, la baza de la Cincu.

Președintele Iohannis a amintit că țara noastră a gestionat impecabil fluxul de peste 2.5 milioane de refugiați ucraineni care au trecut granițele țării noastre de la începerea invaziei ruse neprovocate în 24 februarie 2022.

Premierul Mark Rutte a mulțumit României pentru gestionarea crizei ucrainene, a anunțat că Olanda va trimite și mai multe sisteme de apărare Ucrainei, dar a amintit și de faptul că schimburile comerciale dintre România și Olanda au crescut mult în ultimul timp.

Premierul olandez s-a rezumat să precizeze doar că România a făcut progrese majore în ceea ce privește aderarea la Schengen.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că România e deja implicată inclusiv în procesul de reformare a Schengen și îndeplinește toate criteriile tehnice pentru aderare. El și-a exprimat speranța că vor fi îndeplinite cât mai rapid și cele politice.

„Suntem parte integrantă a reformei în spațiul Schengen și implicăm activ în eforturile de modernizare și de eficientizare a acestuia. Aderarea României va contribui la securitatea și consolidarea spațiului Schengen, așa cum am dovedit, printre altele, prin gestionarea la standard Schengen a celor peste 2.5 milioane de cetățeni ucraineni care ne-au trecut deja frontierele. Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condițiile politice pentru aderarea României la spațiul Schengen”, a adăugat Iohannis.

Amintim că Germania, dar și Franța au anunțat oficial că susțin aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen, o decizie istorică care ar trebui votată în luna decembrie a acestui an. Olanda a dat și ea semnale că ar susține aderarea, dar nu există însă o poziție clară din partea executivului din Regatul Țărilor de Jos.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel