”Săptămâna AG ONU” la New York. Iohannis, întâlniri bilaterale / Președintele Ucrainei participă la lucrări, apoi merge la Washington pentru a convinge Congresul SUA

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Discursul președintelui Klaus Iohannis la ONU, 2021 - sursă foto: Administrația Prezidențială
Discursul președintelui Klaus Iohannis la ONU, 2021 - sursă foto: Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis participă, marţi, la segmentul de nivel înalt al Adunării Generale a ONU, urmând ca miercuri să susţină intervenţia naţională în acest format, scrie trimisul Agerpres, Oana Ghiţă.

În marja reuniunii la nivel înalt, şeful statului va avea întrevederi bilaterale şi va lua parte la evenimentele formale consacrate, incluse în programul fiecărui segment de nivel înalt al Adunării Generale a ONU.

Tema centrală a actualei sesiuni a Adunării Generale este "Reconstruirea încrederii şi relansarea solidarităţii globale: accelerarea acţiunii privind Agenda 2030 şi Obiectivele sale de Dezvoltare Durabilă în scopul păcii, prosperităţii, progresului şi sustenabilităţii pentru toţi".

Astfel, va participa, marţi, la Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, context în care va susţine intervenţia naţională în cadrul Dialogului Liderilor cu tema "Unitate şi solidaritate: întărirea sistemului multilateral pentru sprijin consolidat, cooperare, follow-up şi revizuire", arată Administraţia Prezidenţială.

La finalul zilei, soții Iohannis sunt invitaţi la recepţia tradiţională oferită de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi prima doamnă a SUA, Jill Biden, la Muzeul Metropolitan de Artă.

Tema centrală a actualei sesiuni a Adunării Generale a ONU, care are loc în această săptămână la New York, este "Reconstruirea încrederii şi relansarea solidarităţii globale: accelerarea acţiunii privind Agenda 2030 şi Obiectivele sale de Dezvoltare Durabilă în scopul păcii, prosperităţii, progresului şi sustenabilităţii pentru toţi".

 

Zelenski participă în format fizic, după care va merge la Washington



Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care anul trecut a participat la Adunare prin videoconferinţă, va fi unul dintre primii care se vor adresa acesteia, în deschiderea sesiunilor de marţi, iar în ziua următoare va vorbi la New York în faţa Consiliului de Securitate al ONU. Este

Ucraina va face o propunere clară pentru revizuirea Cartei ONU și capacitatea ONU de a opri și preveni agresiunea membrilor acestei organizații, scrie LB. Zelenski va vorbi despre formula de pace ucraineană, un tribunal special care să condamne crimele de război ale Federației Ruse și despre compensarea Ucrainei pentru pierderile de război, a anunțat adjunctul șefului Oficiului Președintelui Ihor Jovkva.

În partea a doua a vizitei, Zelenski merge la Washington unde va purta discuții cu președintele Statelor Unite, cu liderii camerelor și partidelor Congresului și cu conducerea militară.

La rândul său, UPravda, care citează CNN, scrie ce va cuprinde programul președintelui ucrainean. Astfel, joi, 21 septembrie, președintele Zelenski se va întâlni cu toți senatorii americani din Congres și va ține un discurs, iar după aceea va ține o întâlnire cu președintele american Joe Biden la Casa Albă.

Potrivit CNN, Zelenski nu va vorbi la o sesiune comună a Congresului SUA. Discursul său în Senat va fi precedat de un briefing confidențial cu senatorii, programat pentru miercuri.

Vizita lui Zelenski are loc într-un moment în care Congresul SUA ia în considerare cererea Casei Albe de ajutor suplimentar pentru Ucraina  în valoare de 23 de miliarde de dolari.

Dar aprobarea pachetului de sprijin este încă incertă, din cauza diviziunilor profunde în cadrul Partidului Republican în această problemă: o parte din ”aripa Trump” a Partidului Republican susține că Statele Unite acordă Ucrainei prea mult ajutor și ar trebui să se concentreze pe prioritățile interne.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel