Iohannis: România, un pilon de stabilitate și securitate și un aliat credibil al NATO

Darius Muresan |
Data publicării:

România va rămâne un aliat credibil al Alianţei Nord Atlantice şi un pilon de stabilitate şi securitate, în contextul provocărilor şi ameninţărilor existente, a transmis, vineri, preşedintele Klaus Iohannis, în mesajul adresat cu prilejul aniversării a cinci ani de la înfiinţarea Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est şi a Unităţii de Integrare a forţelor NATO pe teritoriul României.

Mesajul a fost prezentat de consilierul de Stat Mihai Şomordolea în cadrul ceremoniei oficiale organizate cu această ocazie.

"Apartenenţa României la Alianţa Nord-Atlantică şi la Uniunea Europeană, precum şi Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii asigură ţării noastre integrarea într-un mediu de securitate stabil. Totodată, prin valorile pe care le promovează şi care sunt asumate fundamental de societatea românească, NATO a contribuit şi la conturarea identităţii noastre ca naţiune liberă şi democratică", a afirmat Iohannis în mesaj.

Şeful statului a menţionat că apărarea colectivă aliată înseamnă conştientizarea faptului că securitatea fiecărui stat poate fi asigurată mai eficient împreună decât separat.

"În planul apărării colective şi al întăririi posturii de descurajare şi apărare a Alianţei pe Flancul Estic, înfiinţarea, în urmă cu cinci ani, a Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) şi a Unităţii de Integrare a Forţelor NATO (ROU NFIU) a reprezentat un moment decisiv. Activitatea acestor unităţi multinaţionale pe teritoriul României şi integrarea lor în structura de forţe a NATO demonstrează solidaritatea statelor membre. Apărarea colectivă aliată înseamnă astăzi, mai mult decât oricând, conştientizarea faptului că securitatea fiecărui stat poate fi asigurată mai eficient împreună decât separat. Aceste două entităţi Aliate de comandă şi control, care au atins nivelurile optime de operaţionalizare, aduc o contribuţie naţională esenţială la implementarea Planului de Acţiune pentru ridicarea capacităţii de reacţie a Alianţei", a mai arătat Iohannis.

 

România, contribuție substanțială în zona Mării Negre

 


El a mai transmis că România a adus o contribuţie substanţială la consolidarea arhitecturii de comandă şi control a NATO în zona Mării Negre.

"Îndeplinirea integrală şi la termen a obiectivelor asumate dovedeşte pragmatism, angajare, coerenţă şi hotărâre din partea României şi arată angajamentul solid al ţării noastre pentru dezvoltarea mecanismelor de securitate şi apărare colectivă. Cele două structuri de comandă-control reprezintă o prezenţă vizibilă, dar defensivă a NATO pe teritoriul ţării noastre, cu rolul de a facilita dislocarea rapidă a forţelor aliate în regiune şi de a asigura conexiunea între forţele aliate şi cele naţionale, inclusiv prin planificarea şi derularea de exerciţii multinaţionale şi a altor forme de pregătire în comun. De asemenea, România a adus o contribuţie substanţială la consolidarea arhitecturii de comandă şi control a NATO în zona Mării Negre prin operaţionalizarea Brigăzii Multinaţionale (MN-BDE) şi prin constituirea Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est (HQ MNC-SE), demonstrând, încă o dată, angajamentul solid al ţării noastre pentru dezvoltarea mecanismelor de securitate şi apărare colectivă, conform angajamentelor asumate de statele membre la Summiturile Alianţei", a menţionat preşedintele.

Şeful statului a subliniat că ţara noastră va rămâne un aliat credibil şi un pilon de stabilitate şi securitate.

"Cu prilejul aniversării de astăzi, le mulţumesc tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în aceste unităţi de elită şi le urez mult succes în continuare! Vă asigur că ţara noastră va rămâne un aliat credibil şi un pilon de stabilitate şi securitate, în contextul provocărilor şi ameninţărilor existente. La mulţi ani!", a mai transmis Iohannis.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel