Iohannis, după reuniunea CE: Nu credem în scenariul intervenției militare a Rusiei în Belarus

Darius Muresan / 19 aug 2020 / 18:38

Președintele român Klaus Iohannis a participat la reuniunea Consiliului European în regim de videoconferință, subiectul principal fiind situația din Belarus.

La începutul conferinței pe care a avut-o azi la Palatul Cotroceni, președintele României a transmis că fraudarea alegerilor din Belarus reprimarea violentă a protestelor nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea Uniunii Europene.

"În intervenţia pe care am avut-o am subliniat că fraudarea alegerilor prezidenţiale (n.r. - din Belarus), reprimarea violentă a protestelor, tratamentele inumane la care au fost supuşi cetăţenii reţinuţi nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea UE. Am solicitat încetarea imediată a violenţelor împotriva protestatarilor paşnici, precum şi eliberarea persoanelor deţinute ilegal. Este necesară demararea unor investigaţii transparente ale tuturor abuzurilor raportate, în urma cărora cei vinovaţi să fie traşi la răspundere", a precizat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă s-a luat în calcul o intervenție militară a Rusiei în Belarus, președintele României a precizat că nu s-a luat în calcul un asemenea scenariu. Klaus Iohannis a transmis că singurele soluții pentru stabilizarea situației rămân cele diplomatice.

„Nu considerăm că acest scenariu (n.r. - intervenția militară a Rusiei în Belarus) este unul care se va întâmpla. E foarte clar că situația din Belarus e îngrijorătoare, e îngrijorătoare pentru toată lumea, dar singurele soluții sunt cele diplomatice și cele care se găsesc prin discuții calme și aplicate. Toată lumea a declarat că e inadmisibilă o interventie din exterior. Nu ne așteptăm la o astfel de intervenție de nicio parte”, a conchis Klaus Iohannis.

Amintim că azi, Moscova a anunțat că nu este nevoie ca Rusia să ajute Belarusul militar sau în alt fel, în contextul tulburărilor privind contestatele alegeri prezidenţiale de la 9 august, şi că nici Belarusul nu vede nevoia unui astfel de sprijin din partea Moscovei.

Situația din Belarus e extrem de tensionată după ce protestele împotriva președnitelui Aleksandr Lukașenko s-au intensificat după ce acesta a câștigat alegerile cu 80%. Occidentul nu recunoaște scrutinul, regimul autoritar din Minsk fiind acuzat că a fraudat alegerile. În urma protestelor, mai mulți manifestanți și-au pierdut viața. Pe de altă parte, Lukaşenko a respins în mod repetat ideea plecării de la putere, deşi luni, într-o încercare de a calma spiritele, a spus că ar fi dispus să plece după votarea unei noi Constituţii în cadrul unui referendum, dar a avertizat că în niciun caz 'la presiunea străzii'.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy