Iohannis: Între România şi Israel există relaţii privilegiate cu caracter strategic

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Între România şi Statul Israel există relaţii privilegiate cu caracter strategic, a afirmat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu omologul său israelian, Reuven Rivlin.

,,Între România şi Statul Israel există relaţii privilegiate cu caracter strategic, fundamentate pe legături solide, de ordin istoric, cultural şi uman. O contribuţie esenţială la crearea acestei relaţii speciale o au cele două comunităţi, cărora le adresez un gând bun şi cu acest prilej. Suntem îndatoraţi comunităţii originarilor din România pentru aprecierea de care ţara noastră se bucură în Israel în cele mai diverse domenii - tehnic, medical, artistic, sportiv, pentru a enumera doar câteva'', a punctat şeful statului român, la Palatul Cotroceni. Acesta s-a referit şi la demersurile continue ale României pentru 'asumarea trecutului'. 

Legăturile "profunde" dintre România şi Israel se bazează atât pe trecutul comun, cât şi pe "viitorul comun" al celor două ţări, a afirmat, marţi, preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu omologul său român, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

"Era foarte important să vizitez România înainte de expirarea termenului meu de preşedinţie. Israel şi România sunt prietene fără îndoială, prietene strategice, aliate şi prietene. Legăturile noastre profunde se bazează atât pe trecutul nostru comun, cât şi pe viitorul comun. Comunitatea evreilor din România a avut mari contribuţii la cultura iudaică, la dezvoltarea economiei României şi la stabilirea şi dezvoltarea Statului Israel", a afirmat preşedintele israelian, potrivit traducerii oficiale.

El a subliniat că "faptul că România a fost singura ţară din blocul comunist care niciodată nu a rupt legăturile cu Israelul reflectă legătura solidă dintre ţările noastre".

Reuven Rivlin a vorbit şi de importanţa faptului că România şi-a asumat trecutul.

"Noi, desigur că nu uităm istoria - în trecut, antisemitism violent, pogromuri, omoruri, în special în timpul Holocaustului. Dar ceea ce e mult mai important e că conducerea României a făcut sigur că istoria nu va fi uitată şi că România este obligată de luptă fără compromisuri împotriva antisemitismului. Noi apreciem mult toate măsurile pe care le-a luat România pentru a transforma promisiunea 'niciodată din nou' în existenţă. Asta include şi hotărârea de a construi un muzeu de a istorie a evreilor şi a Holocaustului din România", a punctat Reuven Rivlin.

În acest sens, el a subliniat "rolul-cheie" pe care l-a avut preşedintele Iohannis în adoptarea definiţiei antisemitismului. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel