Investițiile militare americane în România confirmă statutul Armatei române de aliat apropiat al SUA

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu"
Sursă foto: Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu"

Un articol foarte interesant publicat în DefenseNews ne arată cum Forțele Aeriene ale SUA intenționează să direcționeze bugete serioase pentru construcțiile militare de anul viitor, atât cu scopul de consolidare a instalațiilor sale din Europa și Indo-Pacific, precum și în pregătirile care se fac pentru a răspunde necesarului tehnologic impus de modernizarea și apariția unor noi capacități nucleare.

Aviația militară americană dorește să fie capabilă să preia din mers și la maxim optim procesele de reașezare a intereselor militare ale SUA în diverse areale geografice ale lumii.

Forța Aeriană și Forța Spațială rămân „angajate în eforturile de susținere a Inițiativei Europene [de descurajare] pentru a-i liniști pe aliații Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și pe alți parteneri europeni, confirmând angajamentul Statelor Unite în ceea ce privește securitatea colectivă și integritatea teritorială”. Această politică militară deschisă aliaților strategici europeni are efecte imediate în planul prezenței militare americane în România. În 2020, Forțele Aeriene au primit 5,3 miliarde de dolari pentru construcții militare - de aproape patru ori mai mult decât suma inițială de 1,4 miliarde de dolari pe care le-a solicitat pentru anul 2021.

Departamentul Forțelor Aeriene se așteaptă ca programul de finanțare pentru anul 2022 (FY22) să revină la un nivel similar cererilor de finanțare din anii anteriori. Această revenire la nivelurile de finanțare anterioare va sprijini angajamentul de a îndeplini cerințele Strategiei Naționale de Apărare. Liderii militari americani sunt deosebit de atenți la evoluția pe teren a dezvoltării instalațiilor europene, deoarece Departamentul Apărării are ca misiune deosebită contracararea influenței ruse în regiune. Desigur că alături de Europa, cea de est în special, comandanții americani sunt extrem de preocupați de dezvoltarea rapidă a facilităților din Pacific care sunt esențiale pentru a contracara influența Chinei.

 

SUA vor investi 152 de milioane de dolari la Câmpia Turzii și pun bazele unei prezențe îndelungate în România

 

Forțele Aeriene au anunțat recent că vor cheltui 152 de milioane de dolari pentru a continua să stabilească o prezență durabilă la baza aeriană 71 din Câmpia Turzii (România), care este proiectată să găzduiască avioane de transport C-5 și C-17, drone MQ-9 Reaper și avioane de luptă. Forțele Aeriene au trimis UAV-uri MQ-9 Reaper și aproximativ 90 de aviatori la această bază din România pentru a efectua ISR și alte misiuni. USAFE a declarat că desfășurarea dronelor Reaper arată sprijinul SUA pentru aliații din regiune, iar prezența în România confirmă statutul de aliat apropiat al acestei țări. Descurajarea adversarilor este principala misiune a militarilor din Câmpia Turzii iar această politică va continua în anii care vor urma.

Proiectele de dezvoltare viitoare a bazei 71 Câmpia Turzii din România includ construirea unei platforme cargo care poate suporta transportul de explozivi, o nouă instalație de depozitare a combustibilului, o instalație integrată care să asigure comandă și control și multe altele. Forțele aeriene prevăd Câmpia Turzii ca un „centru de rotație” unde trupele și avioanele desfășurate vor asigura securitatea cerului Europei.

„Programul EDI include construcția infrastructurii aerodromului și facilitățile de sprijin necesare pentru susținerea operațiunilor de luptă și a misiunilor de supraveghere ale Forțelor Aeriene, sporind în același timp capacitățile logistice în teatru”, a declarat inginerul șef al Direcției Logistice a Comandamentului European al SUA, Scott Raymond.

 

SUA sunt cu ochii și pe Indo-Pacific

 

Unele dintre aceste priorități vor necesita compromisuri care trebuie făcute în alte regiuni. Forțele aeriene ale SUA au indicat Okinawa, Japonia, ca principal spațiu de compromis, unde Forțele Aeriene se confruntă cu costuri ridicate de construcție pentru cele peste 7.800 de case militare familiale pe care le administrează. Autoritățile militare au sugerat anularea proiectelor pentru care serviciul nu mai trebuie să le plătească, pentru clădirile din Japonia, în special pentru cele care nu sunt mai sunt necesare datorită schimbărilor politicii de prezență militară a Pentagonului în regiune.

Ca atare, reducerile de personal și de resurse în anumite zone geografice se vor compensa cu creșterea investițiilor militare din alte zone. România este locul unei prezențe crescânde militare americane, asigurând astfel securitatea sa și a statelor din jur. Bugetele mărite ale diverselor proiecte militare americane din Europa stau mărturie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel