Întrevedere între miniștrii apărării din SUA și China, după ce chinezii au înconjurat Taiwanul. Beijingul anunță finalul manevrelor militare

Darius Muresan |
Data publicării:
Portavionul chinez Liaoning în fruntea grupului său de luptă. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Portavionul chinez Liaoning în fruntea grupului său de luptă. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, se va întâlni săptămâna viitoare cu omologul său chinez, Dong Jun, a anunțat vineri Pentagonul, într-un moment în care Beijingul desfășoară manevre militare de amploare în jurul Taiwanului, relatează Agerpres, care citează AFP. Pe de altă parte Beijingul a anunțat că exercițiul militar a ajuns la final.

China a anunţat încheierea manevrelor militare de amploare pe care le-a efectuat de joi în jurul insulei Taiwan pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de ceea ce consideră remarci separatiste ale noului preşedinte taiwanez Lai Ching-te, re.

Armata chineză "a încheiat cu succes" exerciţiile "Joint Sword-2024A" efectuate împotriva Taiwanului, a declarat vineri seara un prezentator de la CCTV-7, televiziunea de stat chineză pentru ştiri militare.

Pe fondul acestor tensiuni, potrivit Pentagonului, Lloyd Austin se va întâlni cu amiralul chinez Dong Jun în cadrul Dialogului Shangri-La din Singapore, un summit anual pentru oficiali ai Apărării din întreaga lume, ce va avea loc în perioada 31 mai - 2 iunie.

China a acuzat vineri noul președinte al Taiwanului, Lai Ching-te, că împinge insula spre "război", în timp ce nave de război și avioane de luptă chineze au încercuit insula în cadrul unor manevre militare.

Washingtonul a făcut un apel la "reținere" către Beijing, afirmând că "China nu trebuie să folosească tranziția politică din Taiwan ca pretext pentru măsuri provocatoare și coercitive".

Întâlnirea dintre Lloyd Austin și Dong Jun a fost așteptată de mult timp, fiind prima de la discuția lor telefonică din aprilie - primul contact între miniștrii Apărării ai celor două puteri în aproape 18 luni.

Nave de război și avioane de vânătoare chineze au încercuit Taiwanul, a cărui suveranitate este revendicată de China, în cadrul manevrelor militare denumite 'Joint Sword-2024A'.

Aceste manevre, începute joi dimineața în jurul Taiwanului și în apropierea insulelor învecinate, implică armata terestră, marina, forțele aeriene și unitatea de rachete ale Chinei.

Săptămâna aceasta, China a calificat discursul de învestire al noului președinte taiwanez Lai Ching-te drept o "afirmare a independenței Taiwanului" și l-a amenințat cu "represalii".

Taiwanul este autonom din 1949, când naționaliștii s-au refugiat pe insulă după înfrângerea lor de către forțele comuniste în războiul civil chinez de pe continent. Beijingul consideră insula guvernată democratic ca parte a teritoriului său și nu a exclus folosirea forței pentru a o aduce sub controlul său.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel