Întrebat de F-16 pentru Ucraina, Lavrov a amenințat SUA cu „consecințe nucleare catastrofale”. Rusia salută o posibilă conferință de pace organizată de China

Darius Muresan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

China ar putea organiza o conferință de pace la care să participe Rusia și Ucraina, a declarat joi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, conform agenției RIA, informează Agerpres, care citează Reuters.

Lavrov a subliniat că această conferință ar continua eforturile Beijingului de a soluționa criza ucraineană. "Împărtășim poziția Chinei conform căreia trebuie abordate cauzele fundamentale, iar interesele legale ale tuturor părților trebuie protejate, cu acorduri ulterioare bazate pe principiul securității egale și indivizibile", a afirmat Lavrov într-un interviu pentru RIA.

El a adăugat că este important să se respecte realitățile de pe teren, reflectând voința oamenilor care trăiesc acolo. Rusia a cerut în repetate rânduri discuții cu condiția ca Occidentul și Kievul să recunoască câștigurile teritoriale ale Moscovei în Ucraina, propuneri respinse de Kiev.

În interviu, Lavrov a criticat Statele Unite pentru sprijinul acordat Ucrainei, acuzând Washingtonul că devine "complice la crimele regimului de la Kiev". De asemenea, el a declarat că Rusia consideră furnizarea de avioane F-16 de către Occident către Ucraina, care pot fi dotate cu arme nucleare, ca un "semnal" al NATO în domeniul nuclear.

"Ei încearcă să ne spună că Statele Unite și NATO nu se vor da în lături de la nimic în Ucraina", a spus Lavrov. Cu toate acestea, el a exprimat speranța că exercițiile ruso-belaruse privind utilizarea armelor nucleare non-strategice, aflate în desfășurare, vor reaminti oponenților despre consecințele catastrofale ale escaladării nucleare suplimentare.

Lavrov a avertizat că Rusia ar putea lua măsuri în domeniul descurajării nucleare dacă Statele Unite vor desfășura rachete cu rază scurtă și medie în Europa și Asia. În ceea ce privește Orientul Mijlociu, el a acuzat Statele Unite că "alimentează flăcările conflictului" și în această regiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel