Se rearanjează cărțile pentru Schengen? Aurescu: Germania și Franța își reconfirmă poziția de susținere / Ministrul elen pentru migraţie, aşteptat la Bucureşti

Aurescu confirmă că discuțiile pe tema Schengen sunt în plină desfășurare, iar Germania și Franța și-au reafirmat poziția de susținere a României pentru accederea la Schengen.

Ministrul român de externe a declarat că există discuții constante cu omologii din Uniunea Europeană pentru reconfirmarea susţinerii României în vederea aderării la spaţiul Schengen.

Aurescu a remarcă faptul că se conturează deja o reconfirmare a sprijinului statelor membre pentru aderarea României.

”Astăzi tocmai am primit un mesaj foarte puternic de sprijin din partea omologului meu german, doamna ministru Baerbock, care ne asigură de continuarea foarte activă a demersurilor pe care Germania le face în sprijinul României. Ieri, am primit o scrisoare de sprijin, iarăşi, în termeni extrem de puternici din partea omologului meu francez, doamna ministru Colonna. (...) Am discutat cu omologul meu suedez - Suedia asigurând preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în acest moment - cu colegul meu spaniol, care va asigura preşedinţia Consiliului Uniunii în partea a doua a acestui an, cu colegul danez”, a arătat Aurescu.

 

Discuțiile vor continua

 

Problema votului Austriei rămâne de discutat în perioada următoare, asigură șeful diplomației române, într-o intervenție la Digi24.

”Vor fi întâlniri şi în marja Forumului de la Davos la care voi participa, începând de mâine (19 ianuarie n.r.). Vor fi întâlniri şi în marja Consiliului Afaceri Externe de luni, care, chiar dacă nu are pe agendă spaţiul Schengen şi lărgirea acestuia, pentru că nu ţine de competenţele Consiliului Afaceri Externe, totuşi, este o bună ocazie pentru a discuta cu toţi colegii mei despre eforturile pe care le facem.

Olanda a susţinut România, după cum ştiţi - votul care a fost acordat pe 8 decembrie nu a fost împotriva României.

De asemenea, vom continua discuţiile şi cu Austria. După cum ştiţi, eu am avut deja o discuţie telefonică chiar pe 9 decembrie cu colegul meu, ministrul de externe Schallenberg. Apoi, pe 12 decembrie am avut deja o discuţie faţă în faţă, tot în marja unui consiliu Afaceri Externe de la Bruxelles, iar aceste eforturi vor continua şi în perioada următoare.

 

Ministrul grec pentru migraţie şi azil, Notis Mitarakis, este aşteptat la Bucureşti

 

Ministrul grec pentru migraţie şi azil, Notis Mitarakis, este aşteptat astăzi la Bucureşti, în contextul demersurilor pe care ţara sa le face pentru primirea României şi Bulgariei în Schengen, arată Rador.

El urmează să poarte discuţii cu ministrul Lucian Bode, după ce s-a întâlnit la Sofia cu ministrul de interne şi vicepremierul bulgar, Ivan Demergiev. 

Atena consideră că extinderea spaţiului Schengen va lansa un semnal puternic de unitate într-un moment în care Europa traversează cea mai mare criză de la cel de al Doilea Război Mondial. În plus, lărgirea spaţiului Schengen va aduce beneficii tuturor celor din Uniunea Europeană, dar şi celor membre din Balcani, deoarece va facilita transportul comercial rutier şi turismul.

Ministrul grec a subliniat că România şi Bulgaria au îndeplinit deja toate criteriile de aderare şi de aceea Atena se află în contact dorect cu Suedia, care deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului, dar şi cu Comisia Europeană, în contextul iniţiativei elene. "Aderarea Bulgariei şi României la zona Schengen trebuie rezolvată rapid", a conchis Notis Mitarakis

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel