Intervenții gărzi de frontieră. Acord între Comisia Europeană şi Macedonia

Florentina Constantin / 18 iul 2018 / 23:25

Comisia Europeană şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei au încheiat un acord care va permite gărzilor de frontieră europene să fie desfăşurate pe teritoriul Macedoniei.

Acest acord deschide calea unor ''operaţiuni comune'' cu Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (noul nume al Frontex), inclusiv în această ţară din Balcani, a anunţat executivul UE.

UE a încheiat deja un acord similar cu Albania şi speră să încheie un astfel de acord cu Serbia, Muntenegru şi Bosnia- Herţegovina în cadrul mandatului consolidat al agenţiei însărcinate cu securitatea la graniţele externe, ceea ce permite acum desfăşurarea de gărzi în terţe ţări de la frontierele UE.

''Acest acord (cu autorităţile macedonene n.red) va permite Agenţiei Europene să-şi folosească întregul potenţial, răspunzând rapid provocărilor migraţiei şi protejând frontierele noastre comune", a afirmat comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, potrivit unui comunicat.

Documentul parafat miercuri de către comisarul Avramopoulos şi ministrul macedonean de interne Oliver Spasovski "va fi semnat oficial la o dată ulterioară, după ce ambele părţi vor parcurge procedurile legale necesare" şi apoi va trebui să fie aprobat de Parlamentul European, a precizat Comisia Europeană.

Agenţia Europeană, care ajută în special statele membre cu misiuni de patrulare la frontierele externe ale UE, a fost consolidată în mod semnificativ în ultimii ani în cadrul măsurilor UE pentru a face faţă afluxului de migranţi.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy