Înfrântă de Azerbaidjan și abandonată de Rusia, Armenia și-a înghețat participarea la OTSC, alianța militară condusă de Rusia

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Armenia
Foto: Ministerul Apărării din Armenia

Prim-ministrul Armeniei, Nikol Paşinian, a declarat într-un interviu difuzat joi că țara sa și-a înghețat participarea la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Rusia, deoarece tratatul a eșuat în privinţa Armeniei

Paşinian a mai spus că Azerbaidjanul, cu care Armenia a purtat două războaie în ultimele trei decenii, nu aderă la principiile necesare pentru a ajunge la un tratat de pace pe termen lung și a sugerat că țara vecină se pregătește să lanseze un alt atac.
 
Paşinian a declarat pentru postul de televiziune France 24 că pactul de securitate OTSC, dominat de Rusia, a eşuat în privinţa Armeniei. "Tratatul de Securitate Colectivă nu şi-a îndeplinit obiectivele în ceea ce priveşte Armenia, în special în 2021 şi 2022. Şi nu putem să nu luăm act de acest lucru", a afirmat premierul armean. "Acum, în termeni practici, am îngheţat participarea noastră la acest tratat. Cât priveşte ceea ce urmează, va trebui să vedem".

Paşinian a spus că nu există nicio discuție despre momentul închiderii unei baze militare ruse din Armenia. Chestiunea a fost supusă diferitelor tratate.

 

Armenia nu se mai bazează pe Rusia

 

În ultimele luni, Paşinian și-a exprimat nemulțumirea față de relațiile de lungă durată ale Armeniei cu Rusia și a spus că țara sa nu se mai poate baza pe Moscova pentru a-și asigura nevoile de apărare. El a precizat anterior că apartenența țării sale la organizație este în curs de revizuire.

Azerbaidjanul a recâștigat suprafețe vaste de teritoriu în 2020, în cel de-al doilea război asupra regiunii disputate Nagorno-Karabah, care este locuită în principal de etnici armeni. Anul trecut, armata azeră a preluat controlul asupra regiunii, forțând majoritatea locuitorilor săi să fugă în Armenia.

Paşinian a spus că perspectivele de a ajunge la un tratat de pace pe termen lung au fost afectate de declarațiile președintelui azer, Ilham Aliyev, pe care Armenia le-a interpretat ca însemnând revendicarea dreptului de proprietate asupra unor mari părți ale teritoriului armean.
 
El a declarat pentru France 24: "Dacă Azerbaidjanul nu recunoaște principiile integrității teritoriale și inviolabilității frontierelor, acest lucru pur și simplu nu este posibil.  Azerbaijanul exploatează situația pentru a-și aprinde retorica. Acest lucru ne face să credem că Azerbaidjanul pregătește un nou atac asupra Armeniei".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel