Informațiile britanice: Rușii anulează executarea exercițiului strategic Vest-2023, din cauza lipsei de personal și de tehnică militară

Ion Copcea |
Data publicării:
Blindate ale Forțelor Armate / Ministerul rus al apărării
Blindate ale Forțelor Armate / Ministerul rus al apărării

În ultimul raport zilnic al informațiilor militare britanice, postat pe site-ul Ministerului Apărării pe 28.08.2023, se arată faptul că, cel mai probabil, Rusia a anulat exercițiul strategic întrunit Vest-2023, care trebuia să reprezinte punctul culminant al anului de instrucție. Acesta urma să aibă loc în luna septembrie.

Potrivit precizărilor specialiștilor militari britanici, începând din anul 2010, Rusia organizează la cicluri de patru ani câte un exercițiu strategic întrunit în fiecare zonă din țară. Cu toate că ultima ediție a exercițiului Vest a avut loc în 2021, desfășurarea acestuia era programată din nou în acest an, deoarece partea rusă prioritizează confruntarea cu ceea ce percepe ca fiind amenințarea NATO. Exercițiu Vest-2021 a fost cea mai mare activitate de acest gen desfășurată de pe timpul Uniunii Sovietice.

După cum a informat Departamentul britanic al Apărării, probabil, anularea exercițiului Vest-2023 s-a datorat lipsei de trupe și echipamente militare disponibile. În același timp, conducerea rusă pare îngrijorată de faptul că ar putea fi criticată pentru organizarea unui astfel de exercițiu în timp de război.

Comentariul autorului: După câte se pare, Rusia a anulat nu numai exercițiul de comandament și stat major la nivel strategic Vest-2023, ci și exercițiul operativ Scutul uniunii-2023, ambele fiind planificate să se desfășoare în cooperare cu Republica Belarus. De regulă, cele două țări planifică ambele activități o dată la patru ani, intercalat la o distanță de doi ani. Astfel, Scutul uniunii a avut loc ultima dată în 2019, iar Vest în 2021. În mod normal, în 2023 trebuia să urmeze Scutul uniunii, iar în 2025 o nouă ediție a Vest. La sfârșitul lunii noiembrie, Ministerul Apărării din Republica Belarus a și anunțat că au fost începute pregătirile pentru desfășurarea exercițiului comun cu Rusia cu numele de cod Scutul uniunii-2023. Ulterior, la începerea noului an de instrucție, pe 01.12.2022, reprezentanți militari ruși au declarat că în 2023 va fi desfășurată o nouă ediție a exercițiului Vest, având în vedere situația de securitate din partea de vest a țării. Deși, de regulă, ambele activități se desfășoară în prima parte a lunii septembrie, s-a presupus că Scutul uniunii-2023 va avea loc în luna februarie, după modelul exercițiului Allied Resolve-2022, iar Vest-2023 în luna septembrie.

Ca un fel de consolare pentru anularea celor două manevre importante, în perioada 01-06 septembrie, pe teritoriul Republicii Belarus, se va desfășura exercițiul operativ-strategic al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) cu numele de cod Frăția în luptă-2023. Acesta va include o serie de exerciții comune și speciale, care combină antrenarea diferitelor forțe colective ale OTSC. Este vorba, în primul rând, de exercițiul comun Interacțiune-2023 al Forțelor colective de reacție rapidă, care prevede îndeplinirea de misiuni privind întrebuințarea forțelor și mijloacelor sistemului de securitate colectivă al OTSC pentru rezolvarea unei situații de criză din regiunea est-europeană. La acesta se vor adăuga exercițiile speciale Căutarea-2023 și Eșalon-2023. Primul dintre ele implică forțele și mijloacele de cercetare din cadrul Forțelor Armate ale statelor membre ale OTSC, iar cel de-al doilea structurile de asigurare logistică ale forțelor colective. În același timp, pentru prima dată, pe teritoriul Republicii Belarus va fi executat și exercițiul special Bariera-2023, cu forțele comune de protecție chimică, biologică și împotriva radiațiilor, precum și cu sprijin medical.

De asemenea, tot în perioada 01-06 septembrie, în regiunea Ostrovets din Republica Belarus, vor avea loc și o serie de antrenamente pentru asigurarea securității nucleare și a protecției populației împotriva radiațiilor, ca parte a exercițiului special Skala-2023, cu participarea unităților de salvare ale statelor membre ale OTSC. 

Trebuie precizat faptul că amploarea exercițiilor OTSC planificate pe teritoriul Republicii Belarus este una destul de redusă. În total, la acestea vor participa aproximativ 2.500 de militari și peste 500 de unități de tehnică militară din Republica Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Federația Rusă și Tadjikistan. După cum se poate observa, lipsește cel de-al șaselea membru al OTSC, respectiv Armenia, care încearcă să iasă din zona de influență a Rusiei.

În concluzie, se poate aprecia că, în acest an, Rusia intenționează să se concentreze pe conflictul din Ucraina, fără să mai planifice alte activități militare de amploare.

Surse: teraz.sk, twitter.com.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel