Influența reală a ”Wagner”: Ar fi în spatele numirii lui Surovikin ca șef militar în Ucraina. Goșu: Putin folosește de oameni precum Kadîrov pentru a lovi în armată

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit lui Mihail Hodorkovski, fost oligarh rus care a deținut gigantul energetic ”Yukos”, Prigojin capătă din ce în ce mai multă influență la Kremlin. 

Proprietarul Companiei private de mercenari „Wagner”, Yevgheni Prigojin, ar avea acum mai multă influență în politica rusă decât ministrul de externe Serghei Lavrov și ministrul apărării Serghei Şoigu. Publicația britanică TheGuardian scrie despre asta și îl citează pe fostul prizonier politic și oligarh rus, Mihail Hodorkovski. 

Hodorkovski a relatat Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentului Marii Britanii că Prigojin se află în spatele recentei numiri a generalului Serghei Surovikin ca șef al operațiunilor militare din Ucraina și lucrează îndeaproape cu el în Ucraina, a scrie TheGuardian.

Foto: generalul Serghei Surovikin

 

Mijloc de presiune asupra generalilor din armată

 

Hodorkovski mai susține că Prigojin are acces la Putin la fel ca alți oficiali guvernamentali și primește ordine direct de la liderul de la Kremlin.

Folosirea mercenarilor este benefică pentru președintele Federației Ruse, deoarece îi permite să continue să mintă și să încerce să distanțeze armata rusă de terorismul și crimele de război ale „wagnerienilor”. 

Armand Goșu, expert pe spațiul estic, declara săptămâna trecută, în cadrul emisiunii ”Obiectiv EuroAtlantic” de la DefenseRomania, că Ramzan Karîrov, alături de alte personaje precum  Igor Ghirkin, este folosit de Vladimir Putin ca mijloc de presiune și control asupra generalilor armatei ruse.

Expertul nu exclude ca în cazul unui eșec militar major în Ucraina, elita rusă să caute o soluție de ieșire, fie printr-o lovitură de stat care ar putea fi violentă, fie chiar Vladimir Putin ar putea apela la un transfer de putere.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play) sau iOS (App Store).

 

Mobilizarea, o mare greșeală

 

”Reînceperea procesului de recrutare ar fi o decizie politică foarte periculoasă pentru Putin, a spus Hodorkovski, adăugând că rezistența la mobilizare l-a forțat pe Putin să încheie procesul prematur.

Hodorkovski susține că 700.000 de oameni au părăsit Rusia după mobilizare și a spus că a fost o „lovitură gravă pentru industria de apărare a lui Putin și pentru economia rusă”, mai mult decât orice sancțiuni impuse de Occident.

”Aceștia sunt cei mai activi și educați oameni cu anumite mijloace financiare, iar printre aceștia se numără 30.000 de programatori care se află în mare parte în Cipru. Acest lucru a redus foarte mult capacitatea Rusiei de a continua războiul cibernetic”, a mai declarat el.

Hodorkovski este fostul președinte al fostei companii petroliere ruse Yukos, precum și al băncii și al holdingului MENATEP. El a fost condamnat în Rusia în mai multe cazuri. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel