Infanteria ușoară duce greul ofensivei din sud. Brigăzile ucrainene au trecut de șanțurile antitanc și „dinții de dragon”, dar nu au echipamente grele

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ucraineni din Brigada 46 Aeropurtată, facebook
Militari ucraineni din Brigada 46 Aeropurtată, facebook

Armata ucraineană pare să facă progrese în imediata vecinătate a liniei defensive rusești, care se întinde la nord-vest de Verbovoe până la nord de Solodko Balki, efectuând atacuri de infanterie și bombardând pozițiile rusești în profunzime la sud de această frontieră

Infanteria uşoară ucraineană a avansat spre poziţii situate dincolo de şanţurile antitanc şi obstacolele tip „dinţi de dragon”, care fac parte din apărarea rusă în partea de vest ocupată a regiunii Zaporojie.

Potrivit experților militari, forțele ucrainene probabil intenționează să ocupe aceste poziții, dar ISW nu poate confirma armata ucraineană controlează complet această linie defensivă rusă, deoarece nu există echipamente grele ucrainene în aceste zone.

Imaginile geo-localizate, publicate pe 4 septembrie, indică faptul că forțele ucrainene au înaintat în poziții la est de șanțurile antitanc rusești și barierele „Dinți de Dragon”, parte a unei apărări cu trei straturi imediat la vest de Verbove.

Harta frontului de sud, cu triunghiul Robotîne, Verbove și Novoprokopivka

De asemenea imaginile indică faptul că infanteria ucraineană a avansat și mai mult într-o serie de poziții defensive rusești pregătite de-a lungul drumului care duce la nord-vest la Verbove, dar și între Robotîne și Novoprokopivka. 

Forțele armate ale Ucrainei extind breșa pe care au făcut-o deja într-una dintre liniile de apărare ruse și, se pare, mută mai multe echipamente și personal în zonele din spatele tactice ale acestei linii. 

 

Avansul ucrainenilor e plătit cu pierderi și de echipamente. Primul Challenger 2, lovit în Ucraina

Tanc britanic Challenger, în Ucraina. Foto: Forțele armate ucrainene

Avansul forțelor ucrainene din sud este dur, foarte dur. Așa cum semnala analistul militar David Axe într-un articol Forbes, forțele armate ucrainene se pare că au pierdut primul tanc Challenger 2. Un videoclip care circulă online înfățișează ceea ce pare a fi unul dintre tancurile Challenger 2 (donate de britanici către Brigada 82 de asalt aerian) care este cuprins de flăcări pe un drum în afara localității Robotîne.

Se pare că una dintre calitățile majore ale echipamentelor occidentale, rata mare de supraviețuire în urma unei lovituri, este valabilă și în acest caz, având în vedere că turela arzândă a tancului Challenger 2 este încă atașată de carcasă, semn că tancul nu a explodat.

Spre deosebire de tancurile sovietice, la Challenger 2 (de altfel, ca la majoritatea tancurilor occidentale), muniția este depozitată în compartimente speciale de-a lungul turelei care explodează în exterior, departe de echipaj, atunci când este lovit. 

Acest aspect este una dintre slăbiciunile majore ale unui T-72, T-80 sau T-90. ”Când un T-72 primește o lovitură directă și muniția este afectată, tancul are mari șanse să explodeze ca un foc de artificii. Turela și ocupanții săi sunt catapultați pe câmp”, mai notează articolul Forbes.

 

Rușii au săpat peste un an

Teren minat / Foto: Brigada 22, Forțele ucrainene

Totuși, potrivit purtătorului de cuvânt al Centrului Comun de Presă al Forțelor de Apărare în direcția Tavria, Oleksandr Stupun, a doua linie de apărare a rușilor este destul de puternică și ar putea avea o rețea extinsă de labirinturi subterane și tranșee. ”Da, densitatea câmpurilor de mine este mai mică acolo, dar numărul lor este destul de mare”, arată oficialul.

Limitările capacităţilor artileriei ruse şi avantajele ucrainene în lupta contra bateriei îi obligă pe ruşi să abandoneze propria doctrină, relatează RUSI. Astfel, forțele ruse au folosit pentru câmpurile de mine din sudul Ucrainei, pe lângă mine special concepute, și dispozitive explozive improvizate. RUSI a declarat că forțele ruse au încercat să compenseze scăderea densității câmpurilor minate prin creșterea eficacității minelor antitanc prin plasarea a două mine una peste alta. 

De asemenea, forțele ruse ar fi încercat să extindă câmpurile minate din sudul Ucrainei și după începerea contraofensivei ucrainene în iunie.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel