Industria rusă de armament reușește să procure tehnologie occidentală folosind ca intermediar Turcia

Smerch produs la cea mai veche fabrică din Urali, Motovilikha / Motovilikhinskiye Zavody
Smerch produs la cea mai veche fabrică din Urali, Motovilikha / Motovilikhinskiye Zavody

Publicația Bloomberg semnalează o schemă folosită de Federația Rusă pentru a putea procura echipamente folosite în producția de muniție.

Bloomberg citează o comunicare venită de la Agenția Națională Ucraineană pentru Prevenirea Corupției, în care se precizează că un echipament CNC (realizat la fabrica de producție din Turcia deținută de compania germană Spinner Werkzeugmaschinenfabrik GmbH) ar trebui să fie livrat unei fabrici din Rusia, la sfârșitul lunii septembrie.

Echipamentul CNC, care folosește unelte computerizate pentru a realiza instrumente de precizie, este necesar pentru producerea proiectilelor cu fragmentare puternic explozive, pe care Armata rusă le folosește în Ucraina, scrie Bloomberg.

„Odată ce utilajul ajunge în Rusia, nu mai putem face nimic pentru a preveni utilizarea ei în scopuri militare de către Rusia: timpul se scurge”, se spune în scrisoarea venită de la partea ucraineană. 

Potrivit informațiilor consultate de Bloomberg, utilajul a fost încărcat într-un camion în Turcia pe 30 august, apoi a fost transportat cu feribotul într-un port de pe coasta de nord-est a Mării Negre. De acolo, va merge la Uzina Mecanică OJSC Serovsky, un producător de muniție legat de compania Rostec, aflată sub sancțiuni. Importatorul este Yumak, furnizor pentru un număr de întreprinderi sancționate angajate în producția de muniție, proiectile și alte componente utilizate în tancuri și pe avioane de luptă Su și MiG.

Potrivit interlocutorilor Bloomberg familiarizați cu livrările, nu este primul caz de acest tip. În trecut, alte echipamente produse de această companie au ajuns în Rusia din alte țări.

Rusia reușește să eludeze sancțiunile în multiple feluri. Una dintre cele mai folosite metode este cea folosită de navele rusești și iraniene în Marea Caspică care își închid echipamentele de monitorizare a locației pentru livrări secrete de mărfuri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel