Industria de apărare din SUA își pierde dominația în Golf: Reducerea numărului conflictelor regionale ar fi una dintre cauze

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Reducerea numărului conflictelor regionale, specificul acestora, apropierea între competitori și o dorință a Golfului de a-și afirma autonomia, sunt câteva din cauzele care determină pierderea dominației industriei americane de apărare în Golf.

Potrivit estimărilor multor think tank-uri și analiști americani în domeniul apărării, volumul exporturilor militare din Statele Unite către regiunea Golfului este în prezent pe un maxim, iar o reducere în acest sens va duce la o pierdere bruscă de locuri de muncă în Statele Unite.

Vânzările din domeniul apărării de 15,5 miliarde de dolari către Golf mențin cel puțin 127.328 de locuri de muncă în SUA, iar acest număr scade cu 8.215 locuri de muncă la fiecare miliard de dolari necontractat față de această sumă. Statele din Golf importă în general arme în valoare de peste 100 de miliarde de dolari anual.

Majoritatea țărilor din Golf au recurs la cumpărarea celor mai noi arme din Statele Unite, în timp ce vechea tehnologie nu mai ocupă o poziție majoră. Se mai cumpără doar muniții de calitate scăzută din Statele Unite, deoarece conflictele regionale din Yemen și Siria au nevoie doar de astfel de acestea.

Însă demersul administrației Biden de a revizui acordul semnat de predecesorul său, Donald Trump, cu Emiratele Arabe Unite și condiția privind apropierea Arabiei Saudite de Israel pentru a putea obține echipament de apărare au contribuit la ascensiunea altor exportatori de arme, precum cel al Franței.

Franța se află în faza finală a negocierilor pentru vânzarea a 24 de avioane de luptă Rafale F-4 către Qatar, iar Emiratele Arabe Unite au anunțat deja planurile de a cumpăra 80 de aeronave de acest tip. Alte țări din Golf se aliniază pentru a licita pentru achiziționarea avionului de vânătoare francez Rafale în detrimentul aeronavei americane F-35.

În plus, armele rusești și chineze - care au înregistrat o prezență remarcabilă în recenta expoziție de apărare de la Abu Dhabi - au intrat în teatrul Golfului. S-ar putea ca în curând statele din Golf să ceară să semneze acorduri cu cele două părți, similar cu ceea ce s-a întâmplat cu Franța.

Turcia, care s-a impus ca al 12-lea exportator de arme din lume în doar 16 ani, a devenit, de asemenea, un concurent major al industriei americane de apărare din Golf.

Pe 18 iulie, Arabia Saudită a semnat un acord de 3 miliarde de dolari cu compania turcă de apărare Baykar pentru achiziționarea unui număr nedezvăluit de avioane de luptă aeriene fără pilot Akinci, ceea ce îl face cel mai mare acord de export de apărare din istoria Turciei.

Având în vedere reputația dronelor turcești și utilizarea rentabilă a acestor arme de precizie fabricate în regiune, este probabil ca multe alte țări să concureze pentru a le achiziționa. În 2022, Emiratele Arabe Unite au oferit cel mai mare contract pentru achiziționarea a 120 de avioane Bayraktar TB2 din Turcia pentru aproximativ 2 miliarde de dolari.

Potrivit unui ziarul indian, capacitățile Turciei de a face pași masivi în domeniul producției de apărare corespund bine cu țările din Golf care își propun să ajungă din urmă în acest sector, cel puțin începând cu "arme de calitate mai scăzută".

Conform acordului din 2020 cu Statele Unite, Emiratele Arabe Unite au cerut ca o parte din bombele Paveway să fie fabricate local, la fel, acordul saudiților cu Turcia le va permite să asambleze câteva drone la nivel local.

În Golf, trei mari puteri - Emiratele, Arabia Saudită și Qatar - și-au accelerat eforturile în direcția înființării propriilor companii de apărare. În acest sens lucrează entitățile de apărare EDGE, SAMI și, respectiv, BARZAN.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel