Indiciile arată că ofensiva rusă a început în Donbas. Liniile de apărare ale Ucrainei - bombardate masiv pe o lungime de 300 km

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Situația pe frontul din Ucraina pe data de 11 februarie 2023. Foto: ISW
Situația pe frontul din Ucraina pe data de 11 februarie 2023. Foto: ISW

Preconizata ofensivă rusească de iarnă din Donbas a început mai devreme decât era estimat. Liniile de apărare ucrainene au fost supuse în ultimele zile la bombardamente masive cu artileria și aviația pe aproape toată lungimea de 300 de km a frontului din Donbas (regiunile Lugansk și Donețk).

Potrivit comunicatului din dimineața de 12 februarie a Statului Major General (SMG) ucrainean, forțele ruse au continuat în ultimele 24 de ore să-și concentreze principalele eforturi pe acțiunile ofensive din direcțiile Kupiansk (100 km N-NE Kramatorsk), Lyman (45 km NE Kramatorsk), Bakhmut (30 km SE Kramatorsk), Avdiivka (65 km S-SE Kramatorsk) și Novopavlivka (zona Vugledar la 100 km S-SV de Kramatorsk), întrebuințând activ avioanele tactice de luptă și elicopterele pentru a lovi pozițiile ucrainene.

S-au înregistrat 32 de lovituri aeriene, dintre care 6 au fost efectuate cu UAV-uri Shahed-136.

Pe lângă loviturile de la distanță cu artileria și aviația, forțele ruse au lansat și atacuri la sol cu infanteria și tancurile pe direcțiile Lyman, Bakhmut, Avdiivka și Vugledar. În luptele de pe linia frontului, din 11 februarie, forțele ruse au pierdut 13 tancuri, 14 transportoare blindate/mașini de luptă ale infanteriei, 17 sisteme de artilerie, un avion de luptă, 10 UAV tactice, 14 vehicule de aprovizionare, o autospecială  și aproximativ 900 de militari. 

 

Numărul mare de morți, un nou indiciu privind intensificarea ofensivei

 

Un alt indiciu că rușii și-au intensificat ofensiva, este numărul mare de pierderi suferite în rândul militarilor în ultimele zile. 

În acest sens, Ministerul britanic al Apărării a remarcat o creștere fără precedent, în ultimele două săptămâni, a ratei pierderilor în rândul forțelor ruse, potrivit unei postări pe Twitter din 12 februarie. Media zilnică a pierderilor în ultimele șapte zile a fost de 824 de militari, de patru ori mai mult decât în perioada iunie-iulie 2022. Britanii mai precizează că și ucrainenii au suferit pierderi mari, dar fără să dea cifre concrete.

 

 

Concomitent cu luptele din Donbas, forțele ruse au bombardat cu artileria 14 localități ucrainene și cu aviația alte două, din regiunile estice ale Ucrainei (Cernigov, Sumi și Harkov) situate la frontiera cu Rusia, cu scopul de a menține trupe ucrainene în zonă și de a nu le permite să vină în ajutorul apărării din Donbas.

Aceeași situație de presiune s-a înregistrat și în zona frontului din regiunile Zaporojie și Herson, unde au fost bombardate cu artileria și aviația aproape 40 de localități, însă fără a se înregistra atacuri cu infanteria și tancurile.

 

Gherasimov încearcă să implice mai eficient aviația tactică. Rusia va trebui să raporteze cuceriri importante

 

2. Cu albastr... (harta-front_89973800.png)

Cu albastru închis teritoriile recucerite de Armata Ucrainei, cu roșu teritoriile ucrainene aflate sub ocupație rusă. Foto: Institute for the Study of War with American Enterprise Institute’s Critical Threats Project via New York Times

Comentariul autorului: Recenta intensificare a acțiunilor ofensive a forțelor ruse se încadrează în scenariul de ocupare a restului regiunii Donețk, unde de altfel se înregistrează atacuri cu infanteria și tancurile pe patru direcții principale – Lyman, Bakhmut, Avdiivka și Vugledar. Direcția de atac Kupiansk situată la aproximativ 100 km N-NE de Kramatorsk este, probabil, una de fixare a forțelor ucrainene, ca și operațiile rusești din zonele Zaporojie și Herson, pentru a nu putea manevra în sprijinul forțelor amenințate.

Probabil, pe 24 februarie, forțele rusești trebuie să raporteze că au cucerit ceva important, iar cea mai la îndemână țintă pare să fie acum orașul  Bakhmut, cunoscut și sub denumirea de Artemovsk. Deci, în următoarea săptămână, cel mai probabil, rușii vor încerca finalizeze înconjurarea Bakhmutului, după care să înceapă luptele de stradă.

Ținta principală din Donbas rămâne însă aglomerarea urbană Kramatorsk-Sloviansk-Konstantinovka, trei orașe cu 370.000 de locuitori înainte de război, situate destul de aproape între ele.

În altă ordine de idei, se remarcă că după aducerea generalului Gherasimov la conducerea operației, a crescut gradul de întrebuințare a aviației tactice în luptă, probabil datorită presiunilor făcute de acesta în dubla sa calitate atât de comandant al operației, cât și de șef al SMG rus. Nu este exclus ca, forțele ruse să-și fi îmbunătățit coordonarea între aviație și forțele terestre, deși pierderile mari în rândul militarilor ruși, mai degrabă infirmă acest lucru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel