Incidentul din Strâmtoarea Kerci. Rusia se opune intenţiei Ucrainei de a implica ONU

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul rus de externe a condamnat marţi intenţia autorităţilor de la Kiev de a recurge la Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării al ONU în disputa bilaterală declanşată de arestarea marinarilor ucraineni în noiembrie 2018, în momentul în care navele pe care se aflau încercau să treacă prin Strâmtoarea Kerci, informează EFE.

,,Partea ucraineană acţionează din nou în mod necinstit, în scopuri politice interne, atunci când încearcă să folosească această situaţie apărută ca urmare a acţiunilor ilegale ale navelor ucrainene", se afirmă într-o notă a ministerul rus de externe.

După cum a raportat agenţia de presă UNIAN, Ucraina a inițiat un proces nou împotriva Rusiei și a făcut apel la Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării al ONU, solicitând eliberarea a 24 de marinari ucraineni și a trei nave pe care forțele rusești le-au capturat lângă strâmtoarea Kerci, pe 25 noiembrie. Procesul constată că sechestrarea și deținerea navelor și a echipajului încalcă grav Convenția ONU pentru Dreptul Mării. Marinarii și navele ucrainene trebuie imediat returnate în Ucraina.

Documentul menţionează că Ucraina a depus la Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării o solicitare de impunere a unor măsuri temporare "în pofida posibilităţilor de a realiza consultări prevăzute de dreptul internaţional, inclusiv de acordurile ruso-ucrainene".

,,În ceea ce priveşte procesul iniţiat de Ucraina în baza Convenţiei din 1982, partea rusă porneşte de la faptul că Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării nu este competent să trateze incidentul Kerci".

Potrivit ministerului rus, drepturile marinarilor ucraineni deţinuţi sunt respectate, aceştia având acces la serviciile unor avocaţi şi primind asistenţă medicală.

,,Un proces juridic internaţional nu trebuie să împiedice ancheta penală desfăşurată de Rusia, iar rezultatele sale nu pot fi predeterminate de decizia unui organism legislativ internaţional", se adaugă în document.

Ministerul rus de externe a cerut părţii ucrainene să acţioneze în mod onest pentru a rezolva problemele "apărute din vina sa" şi "să manifeste o preocupare reală faţă de cetăţenii săi" participând la consultări cu Rusia, şi nu adresând solicitări instituţiilor internaţionale.

Pe 25 noiembrie, Rusia a capturat trei nave şi a luat prizonieri 24 de marinari ucraineni în timp ce aceştia încercau să treacă prin Strâmtoarea Kerci, care face legătura cu Marea de Azov. De atunci, marinarii continuă să se afle în custodia autorităţilor ruse.

Ucraina susţine că acţiunea Rusiei a avut loc în apele internaţionale, după ce gărzile de coastă ruse au închis trecerea prin Strâmtoarea Kerch. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel