Incident în peninsula coreeană: Un cetățean american, posibil militar SUA, a fost reținut de nord-coreeni după ce a trecut linia de demarcație

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Joint Security Area, Panmunjom, DMZ / Foto: Austrian Federal Ministry of Foreign Affairs, flickr
Joint Security Area, Panmunjom, DMZ / Foto: Austrian Federal Ministry of Foreign Affairs, flickr

Un cetățean american a traversat granița inter-coreeană în Coreea de Nord fără autorizație în timpul unui tur și este probabil să fie în custodia Coreei de Nord, relatează Comandamentul Națiunilor Unite care supraveghează zona demilitarizată de la graniță.

Cetățeanul american participa la un tur la Zona Comună de Securitate din Zona Demilitarizată (DMZ) care separă cele două Corei de la sfârșitul Războiului Coreean din 1950-1953, unde soldații din ambele părți stau de pază.

Cotidianul Dong-a Ilbo din Coreea de Sud, citând armata sud-coreeană, a identificat persoana drept Travis King, un soldat al armatei americane. Ulterior, ziarul a șters numele.

Reuters scrie că nu a putut stabili identitatea persoanei.

„Un cetățean american aflat într-un tur de orientare JSA a traversat, fără autorizație, Linia de demarcație militară în Republica Populară Democrată Coreea (RPDC)”, a declarat Comandamentul ONU (UNC) pe Twitter.

„Credem că se află în prezent în custodia RPDC și lucrăm cu omologii noștri KPA pentru a rezolva acest incident”, a adăugat acesta, referindu-se la Armata Populară a Coreei de Nord.

Bărbatul se afla cu un grup de vizitator în Panmunjom,  localitatea unde s-a semnat armistițiul, când a trecut peste linia de cărămidă care marca granița, au informat ziarele Donga și Chosun Ilbo, citând surse ale armatei sud-coreene.

Purtătorul de cuvânt al armata americană în Coreea de Sud (USFK) și al Comandamentului ONU, a refuzat să confirme dacă individul este soldat al armatei americane sau membru al USFK, spunând că nu are nimic de adăugat la declarația UNC.

„Încă facem câteva cercetări în acest sens și în tot ce s-a întâmplat”, a spus el pentru Reuters.

Casa Albă, Departamentul de Stat al SUA și Pentagonul nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Incidentul are loc într-un moment sensibil, pe fondul tensiunilor mari din peninsula coreeană, odată cu sosirea unui submarin american cu rachete balistice cu arme nucleare în Coreea de Sud pentru o vizită rară, într-un avertisment către Coreea de Nord cu privire la propriile sale activități militare.

Coreea de Nord a testat rachete din ce în ce mai puternice capabile să transporte focoase nucleare, inclusiv o nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu combustibil solid, lansată săptămâna trecută.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a declarat că nu are imediat informații despre incidentul la graniță.

Avizul de călătorie al Departamentului de Stat al SUA interzice cetățenilor americani să intre în Coreea de Nord „din cauza riscului serios continuu de arestare și detenție pe termen lung a cetățenilor americani”.

Interdicția a fost pusă în aplicare după ce studentul american Otto Warmbier a fost reținut de autoritățile nord-coreene în timpul unui tur al țării în 2015. El a murit în 2017, la câteva zile după ce a fost eliberat din Coreea de Nord și s-a întors în Statele Unite în comă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel