Închinați-vă adevăraților eroi, nu la Bandera, spune Varșovia. Liderii polonezi reacționează după ce Kievul l-a omagiat pe ultranaționalistul ucrainean

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Politicienii polonezi au condamnat luni un eveniment în onoarea celei de-a 114-a aniversări de la nașterea lui Stepan Bandera, un simbol controversat al naționalismului radical ucrainean din secolul al XX-lea.

În urma criticilor primite, Parlamentul Ucrainei a eliminat de pe site-ul său o postare care îl glorifica pe Bandera.

Stepan Bandera a fost liderul ultranaționaliștilor ucraineni, care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a colaborat cu Germania nazistă în efortul de a elimina puterea sovietică și a participat la curățarea etnică din Volînia și Galiția, printre altele, împotriva etnicilor polonezi și slovaci.

O fotografie a șefului Statului Major al Ucrainei, Valeri Zalujnîi, cu portretul lui Bandera în spatele său, a fost publicată duminică pe Twitter. O zi mai târziu, premierul polonez și Ministerul Afacerilor Externe au protestat.

Viceministrul polonez de externe Arkadiusz Mularczyk a declarat presei la Varşovia că ''pentru Polonia este inacceptabil să fie onorat Stepan Bandera, ideologul naţionaliştilor ucraineni care au asasinat zeci de mii de polonezi la Volânia''.

Ucraina are astăzi eroi noi, adevărați, care, spre deosebire de Bandera, sunt demni de respect, a declarat și Radoslaw Fogiel, președintele comisiei de externe a Parlamentului polonez.

 

”Sprijinim Ucraina, iar Ucraina trebuie să respecte asta”

 

Arkadiusz Mularczyk a atras atenţia că, cu tot sprijinul pe care Polonia îl oferă Ucrainei în actualul război al acesteia cu Rusia, ''temele istorice sunt un element foarte important'' al relaţiilor între Varşovia şi Kiev. ''Astăzi, prin atitudinea noastră, noi demonstrăm că sprijinim Ucraina. Iar Ucraina trebuie să respecte asta şi, desigur, aceste teme trebuie să se reflecte într-o anumită manieră în relaţiile polono-ucrainene'', a completat viceministrul polonez de externe.

Duminică, aniversarea a 114 de ani a lui Bandera a fost comemorată în principal de locuitorii din regiunile de vest ale Ucrainei.

Procesiunile tradiționale cu torțe nu au avut loc anul acesta la Kiev sau în alte locuri din cauza amenințării cu rachete, a scris portalul ucrainean Novoye Vremia.

În Ivano-Frankivsk, Ternopil sau locul natal al lui Bandera, Stary Uhryniv, locuitorii, cu participarea politicienilor și a clerului, i-au onorat memoria cu rugăciuni și cântări.

Televiziunea ”5 Kanal” (deținută de fostul președinte Petro Poroșenko) a difuzat apoi imagini de la Herson, unde Poroșenko a cântat binecunoscuta melodie „Bandera este tatăl nostru, Ucraina este mama noastră” împreună cu activiști locali. „După cum a susținut Stepan Andrijovych (Bandera): Va veni o vreme când cineva va spune: „Glorie Ucrainei!” Și milioane îi vor răspunde: „Slavă eroilor!” Acest timp a venit deja”, așa cum arată și postarea lui Poroșenko de pe Facebook.

Pe lângă depunerea de coroane de flori, la memorialul său din Lviv au fost cântate duminică rugăciuni pentru Ucraina și cântece patriotice. Conducerea orașului a anunțat pe Facebook despre evenimentul, la care au fost prezenți și veterani UPA, pe lângă rezidenți, deputați și reprezentanți ai autorităților locale.

„Dacă de mâine o altă formă de imperialism rus va înlocui bolșevismul, va încerca, în primul rând, să se întoarcă împotriva independenței Ucrainei.

Națiunea rusă, ca și înainte, va fi purtătoarea acestui imperialism - acestea au fost cuvintele profetice ale lui Bandera”, l-a citat Maksym Kozycky, șeful administrației militare din Lviv, pe ultranaționalistul Bandera, ucis la München, în 1959, de un agent sovietic KGB.

Atitudinea ucrainenilor față de Bandera este ambiguă. Mulți sunt conștienți de atrocitățile în care a fost implicat, alții îl consideră un erou. Acest lucru este dovedit de faptul că în 2010 i s-a acordat postum premiul Erou al Ucrainei pentru apărarea ideii naționale și lupta pentru un stat independent, dar un an mai târziu instanța l-a dezbrăcat oficial de această onoare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel