Încetarea Tratatului INF: NATO susţine că Rusia este singura responsabilă de încetarea Tratatului

S.I. Catalin / 02 aug 2019 / 16:52
Racheta Novator 9M729 (sursă foto: nationalinterest.org)
Racheta Novator 9M729 (sursă foto: nationalinterest.org)

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) consideră că ''Moscova poartă răspunderea exclusivă pentru încetarea existenţei Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF)'', susţinând ferm decizia SUA de a se retrage din acest pact încheiat în 1987, informează dpa.

Rusia nu a făcut ''niciun pas demonstrabil de a reveni la respectarea obligaţiilor sale internaţionale'', a menţionat Consiliul Atlanticului de Nord într-un comunicat.

,,Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru încetarea tratatului'', susţine Alianţa în comunicatul citat de AFP.

NATO va răspunde într-o manieră ''măsurată şi responsabilă'' la riscurile semnificative pe care le comportă racheta rusească 9M729 la adresa securităţii aliaţilor, subliniază principalul organism decizional al Alianţei Nord-Atlantice.

Aceste rachete sunt ''mobile, dificil de detectat şi pot atinge orice oraş european în doar câteva minute'', a explicat în mai multe rânduri în ultimele luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

,,Am adoptat un set de măsuri echilibrate, coordonate şi defensive pentru a ne asigura că postura de descurajare şi de apărare a NATO rămâne credibilă şi eficientă'', a subliniat Alianţa în acelaşi comunicat.

,,NATO continuă să aspire la o relaţie constructivă cu Rusia, când acţiunile acesteia din urmă vor permite'' acest lucru, a asigurat vineri Alianţa Nord-Atlantică, pledând pentru un ''sistem internaţional eficient de control al armelor, dezarmării şi neproliferării''.

Tratatul INF, încheiat în 1987, a permis distrugerea aproape în totalitate a unei categorii întregi de rachete nucleare cu rază intermediară în Europa şi a puţin peste 4% din arsenalul nuclear total al celor două ţări.

NATO nu vrea să se angajeze într-o nouă cursă a înarmărilor după încetarea Tratatului INF între SUA şi Rusia, dar se va asigura că 'rămâne credibilă capacitatea sa de descurajare', a anunţat vineri secretarul general al Alianţei.

,,Noi nu dorim o nouă cursă a înarmărilor, dar ne vom asigura că descurajarea noastră este credibilă'' în faţa desfăşurării noului sistem de rachete ruseşti ''capabile să transporte focoase nucleare şi să lovească oraşele europene în câteva minute'', a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă la sediul NATO din Bruxelles.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy