Taiwan a ales un nou președinte. Încă un motiv ca Beijingul să fie nemulțumit: William Lai va conduce Taiwanul

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Harta China / pexels, Lucas George Wendt
Harta China / pexels, Lucas George Wendt

Noul președinte al Taiwanului va fi actualul său vicepreședinte, William Lai, candidatul opoziției Chou Jou-i, care a făcut eforturi pentru îmbunătățirea relațiilor cu Beijingul, și-a recunoscut înfrângerea după ce a numărat peste 90 la sută din voturi.

William Lai, candidatul la alegerile prezidenţiale din Taiwan, considerat de China drept un "grav pericol" din cauza poziţiilor sale în favoarea independenţei insulei, a câștigat cursa prezidențială din Taiwan, informează Agerpres.

Beijingul nu este un susținător al politicilor lui Lai, mai ales că el se autoproclamă „lucrător pentru independență a Taiwanului”. Acesta este, desigur, principalul punct de dispută, care provoacă tensiuni constante și temeri de un război deschis sau de o invazie chineză a insulei.

Lai, în vârstă de 64 de ani, este vicepreședintele Taiwanului din mai 2020 și este liderul Partidului Democrat Progresist (DPP) de guvernământ din ianuarie anul trecut. În campania electorală, el a promis, printre altele, că își va continua eforturile pentru ca Taiwanul să fie recunoscut ca stat independent de către alte țări. Până acum, doar 13 țări au făcut acest lucru, majoritatea din America Latină și Pacific. Unele țări, inclusiv SUA sau Republica Cehă, întrețin relații neoficiale cu Taiwan.

Candidatul principalului partid de opoziţie din Taiwan, Kuomintang, care este favorabil unei apropieri de China, şi-a recunoscut sâmbătă înfrângerea la alegerile prezidenţiale, informează France Presse.

Actualul președinte al Taiwanului, Tsai Jing-wen, care este în funcție din mai 2016, i s-a interzis constituțional să candideze pentru un alt mandat.

Lai, inițial medic educat la Universitatea Americană Harvard, a fost anterior membru al parlamentului și din decembrie 2010 până în septembrie 2017 a fost primarul orașului Taiwan, din sudul Taiwanului. Apoi a ocupat funcția de prim-ministru până în ianuarie 2019.

Industria semiconductorilor din Taiwan este de departe cea mai avansată din lume și, dacă ar fi amenințată, suspendată sau chiar încetinită, aprovizionarea mondială cu computere, telefoane, mașini - de fapt, orice conține cipuri avansate - ar începe imediat să scadă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel