Încă o pată pe industria de apărare a Rusiei: Se pare că o rachetă hipersonică ar fi căzut în Rusia. ”Sunt două cauze posibile”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-31BM cu rachetă hipersonică Kinzhal. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.
MiG-31BM cu rachetă hipersonică Kinzhal. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.

O rachetă hipersonică kinjal, menită să lovească Ucraina, ar fi căzut accidental pe teritoriul Rusiei, potrivit rapoartelor mai multor instituții de știri.

Racheta rusă Kinjal s-a prăbușit în orașul Stavropol pe 14 septembrie, la aproximativ 350 de kilometri, scrie publicația Newsweek.

Imagine: Zona aproximativă în care a căzut racheta Kinjal

Presa locală a raportat inițial că racheta era o dronă de recunoaștere ucraineană Tu-141 Strizh, menită să atace infrastructura rusă.

 

Cu toate acestea, mulți au observat asemănări între epavă și Kinjal, în special aripioarele și mecanismul de separare al propulsorului.

Până la acest moment, armata rusă nu a confirmat că a fost vorba de o rachetă hipersonică Kinjal.

Un utilizator de Twitter a sugerat că amplificatorul sau capacul aerodinamic al rachetei nu s-a separat de armă atunci când a fost lansată.

El a susținut că motorul principal nu s-a aprins în timpul lansării, pe baza fotografiilor și videoclipurilor virale ale incidentului.

Aerotime News  a mai raportat că lângă epavă a fost găsit un amplificator, ceea ce sugerează că racheta fie a tras greșit, fie a fost scăpată accidental.

Explozia provocată de accident a rănit cel puțin șase persoane, inclusiv patru locuitori și un pompier.

 

Racheta hipersonică Kinjal

 

Prezentată în 2018, Kh-47M2 Kinjal - (”Pumnal”, în limba rusă) este o rachetă balistică hipersonică aer-sol, care poate purta încărcătură nucleară și care poate fi transportată de bombardierul Tu-22M sau de interceptorul MiG-31.

Se pare că este capabilă să transporte focoase cu o sarcină utilă de până la 480 de kilograme și poate fi lansată de la o altitudine de până la 18 kilometri.

Potrivit informațiilor furnizate de TASS, racheta atinge viteze de 12 Mach, de 12 ori viteza sunetului și poate lovi cu precizie ținte staționare și în mișcare folosind un căutător radar avansat.

Rusia a susținut că arma hipersonică a fost folosită pentru a distruge un depozit subteran de rachete și muniții în vestul Ucrainei.

„În special, un pompier a suferit arsuri în timp ce lucra la fața locului”, a raportat guvernatorul Teritoriului Stavropol, Vladimir Vladimirov. „A fost internat în spital și este tratat”. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel