Înalți comandanți ai Gardienilor Revoluției, uciși de Israel după un atac asupra unei anexe a ambasadei Iranului în Siria. Teheranul cere „un răspuns internațional”

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Iranului, în timpul unor exerciții. Sursă foto: www.TehranTimes.com
Armata Iranului, în timpul unor exerciții. Sursă foto: www.TehranTimes.com

Ministrul de Externe al Iranului a solicitat luni "comunității internaționale" să ofere "un răspuns serios" la atacul Israelului asupra Damascului, în urma căruia au fost ucise 11 persoane, inclusiv șapte membri ai Gardienilor Revoluției.

În timpul unei convorbiri cu omologul său sirian Faisal Mekdad, șeful diplomației iraniene, Hossein Amir-Abdollahian, a catalogat atacul asupra unei anexe a ambasadei Iranului la Damasc drept o încălcare a tuturor obligațiilor și convențiilor organizațiilor internaționale, relatează Agerpres, care citează AFP. El a atribuit „regimului sionist” consecințele acestui act și a subliniat necesitatea unui "răspuns serios din partea comunității internaționale la astfel de acțiuni criminale", conform unui comunicat al ministerului.

Amir-Abdollahian a considerat că premierul israelian Benjamin Netanyahu "și-a pierdut complet echilibrul mental din cauza eșecurilor succesive ale regimului israelian în Gaza și a incapacității de a atinge obiectivele ambițioase ale sioniștilor".

Într-o altă declarație emisă luni seară, purtătorul de cuvânt al ministerului, Nasser Kanani, a indicat că "Republica Islamică Iran" va decide "tipul de reacție și de pedeapsă a agresorului".

Corpul Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a anunțat că șapte dintre membrii săi, inclusiv doi comandanți, au fost uciși în raidul atribuit Israelului. Printre aceștia se numără doi ofițeri superiori ai Forței Quds, Mohammad Reza Zahedi și Mohammad Hadi Haji Rahimi.

Forța Quds este considerată unitatea de elită a Gardienilor, intervenind în afara granițelor pentru a sprijini vecinii Iranului și pentru a asigura "stabilitatea" regiunii împotriva interferențelor occidentale. Ea a fost denunțată de Statele Unite. La începutul anului 2020, liderul său carismatic, generalul Qassem Soleimani, a fost eliminat într-un raid american asupra aeroportului din Bagdad, ordonat de fostul președinte Donald Trump.

De la începutul războiului din Fâșia Gaza, pe 7 octombrie, mai mulți "consilieri militari" iranieni au fost uciși în Siria, inclusiv generalul Sadegh Omidzadeh, șeful serviciului de informații al Forței Quds din Siria, conform presei iraniene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel