Înalt diplomat iranian, condamnat la închisoare pentru o tentativă de atentat în Franța

Eduard Pascu |
Data publicării:
Free Iran Sursa foto: Comitetul National de Rezistenta din Iran
Free Iran Sursa foto: Comitetul National de Rezistenta din Iran

Un tribunal din Belgia l-a condamnat joi la 20 de ani de închisoare pe un diplomat iranian pentru implicare într-un atac eşuat cu explozibil, comis în urmă cu peste doi ani şi jumătate la o demonstraţie a iranienilor aflaţi în exil în Franţa, transmite dpa.

Assadollah A. a fost condamnat de tribunalul din Anvers pentru implicare într-o grupare teroristă, instanţa nerecunoscând imunitatea diplomatică pretinsă de acesta, transmite Agerpres.

Ceilalţi trei acuzaţi din acest caz au primit condamnări de până la 18 ani de închisoare pentru pregătirea unui atac la o manifestaţie la care luau parte mii de persoane lângă Paris, în 2018.

În noiembrie anul trecut, AFP relata că cei patru suspecţi sunt cuplul Nassimeh Naami (36 de ani), Amir Saadouni (40 de ani), Assadollah Assadi şi Mehrdad Arefani (57 de ani).

Assadollah Assadi, prezentat de procurori drept coordonatorul proiectului, era la data comiterii faptelor ambasadorul Iranului la Viena.

Bărbatul ar fi angajat al Ministerului iranian pentru Informaţii Publice (MOIS), care se ocupă de monitorizarea şi combaterea grupărilor de opoziţie în interiorul şi exteriorul Iranului. În acest context, există o mare probabilitate ca planurile pentru atac să se fi bazat pe un ordin guvernamental direct de la Teheran.

Demonstraţia respectivă, desfăşurată la 30 iunie 2018 la Villepinte, în apropiere de Paris, a fost organizată de gruparea de opoziţie NCRI, care este interzisă în Iran.

Assadollah Assadi a fost arestat în landul german Bavaria în iulie 2018 şi la scurt timp a fost predat Belgiei, decizie contra căreia guvernul iranian a protestat vehement. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel