În Ucraina a fost aprobată mobilizarea femeilor în funcție de profesie, vârstă și starea de sănătate

Costea Cătălin |
Data publicării:

Ministerul Apărării din Ucraina a publicat recent o listă cu profesiile și specialitățile civile eligibile pentru serviciul militar inclusiv în cazul cetățenilor de sex feminin.

Condițiile și precizările detaliate privind mobilizarea femeilor sunt cuprinse în Ordinul Ministerului Apărării din Ucraina nr. 313 din 11 octombrie 2021, înregistrat la Ministerul Justiției pe 3 decembrie 2021 și publicat deja pe site-ul Ministerului ucrainean al Apărării.

Lista aprobată prin ordinul menționat cuprinde sute de specialități și profesii civile, printre care cele de manager, șef de departament, jurnalist samd.

"Angajatorul trebuie să se asigure că femeile care lucrează deja într-o întreprindere pe o astfel de funcție, prevăzută în listă, sunt luate în evidența militară. În timpul angajării, femeile vor fi verificate privind documentele de înregistrare militară", se precizează în document.

Comisariatele militare vor înregistra femeile pe baza a trei criterii de bază: încadrarea postului ocupat sau specialității deținute în lista stabilită prin ordin, starea de sănătate și vârsta. Starea de sănătate care permite declararea ca apt pentru serviciul militar va fi stabilită de o comisie medicală militară, iar vârsta maximă pentru menținerea în evidențe ca rezervist este de 60 de ani.

În rândul societății civile ucrainene au apărut deja voci care consideră că o astfel de măsură este greu de pus în practică, iar în aplicarea ei în acest moment va crea panică la nivelul societății ucrainene agravand și mai mult starea de fapt din țară.

În urmă cu mai puțin de o lună, ministrul apărării din Ucraina, Alexei Reznikov, a declarat că, dacă va fi necesar, Ucraina va putea mobiliza peste 200.000 de rezerviști care au trecut de-a lungul celor șapte ani prin frontul din est și au experiență în luptă.

Tot în contextul optimizării procesului de generare a forței în caz de mobilizare, Rada Supremă a adoptat la începutul lunii noiembrie un proiect de lege care permite transmiterea citațiilor de prezentare a rezerviștilor la centrele militare prin intermediul aplicației web „Diya”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel