În timpul ofensivei de la Harkov, Rusia s-a bazat în zadar pe temerile Statelor Unite: Forțele ruse sunt acum expuse unor atacuri cu arme americane

Cristian Soare |
Data publicării:
Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.
Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.

Schimbarea politicii americane în ceea ce privește permisiunea acordată Ucrainei de a lovi teritoriul rusesc cu arme americane are deja un impact asupra situației de pe câmpul de luptă, în special, ruinează planurile Rusiei de a ataca Harkovul, spun mai mulţi experţi militari.

Analistul militar britanic Phillips O'Brien consideră că, în urma recentului sau atac asupra Harkovului, Rusia „a sperat cu nerușinare să exploateze temerile SUA” de a folosi arme americane pe teritoriul rusesc.

Cu toate acestea, „administrația Biden a afișat o atitudine de nepătruns în această săptămână, permițând însă ca Ucraina să lovească teritoriul Rusiei cu ajutorul armelor americane".

Acum, scrie O'Brien pe blogul său analitic, atacul asupra Harkovului a făcut ca forțele rusești să fie expuse unor atacuri cu arme americane „care erau de neconceput anterior”.

Autorizarea, după cum a explicat Michael Carpenter, director pentru afaceri europene la Consiliul Național de Securitate al SUA, pentru Vocea Americii, se referă la capacitatea de a „lansa contraatacuri chiar peste graniță”. Permisiunea acordată Ucrainei de către SUA nu acoperă utlizarea ATACMS sau atacuri cu rază lungă de acțiune.

Chiar și armele care pot lovi până la 70 km, cum ar fi HIMARS, pot afecta semnificativ logistica și mișcările de trupe rusești și pot încetini ofensiva rusă, scrie BBC.

Fotografiile din satelit furnizate de Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) confirmă „o activitate sporită în depozite și facilități de depozitare”.

Cu toate acestea, ISW consideră că poziția SUA nu este suficient de clară, ceea ce reprezintă „o pierdere de oportunitate de a respinge o ofensivă rusă peste graniță în nordul Ucrainei”.

Analiștii subliniază că, deși Carpenter a răspuns afirmativ la întrebarea VOA cu privire la posibilitatea unor lovituri pe teritoriul rusesc pentru a proteja și regiunea Sumi, persoane apropiate Biroului președintelui Ucrainei au declarat pentru Politico că au fost dezamăgite de faptul că permisiunea de a folosi arme a fost limitată la apărarea regiunii Harkov.

ISW sugerează că aceste rapoarte diferite privind poziția SUA indică faptul că aceasta ar putea permite utilizarea armelor americane pentru atacarea teritoriului Rusiei pentru a apăra și alte regiuni ucrainene, nu doar Harkov.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel