În Sudan, în urma tentativei de lovitură de stat, aproximativ 200 de persoane au murit. Ambasadorul UE a fost atacat în reședința sa

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ambasadorul Uniunii Europene în Sudan a fost atacat în reședința sa, a anunțat Josep Borrell pe Twitter, fără a preciza starea victimei.

Borrell a subliniat că atacul este o încălcare gravă a Convenției de la Viena.

„Securitatea localurilor diplomatice și a personalului diplomatic este o responsabilitate principală a autorităților sudaneze și o obligație conform dreptului internațional”, a scris el. 

Ambasadorul UE în Sudan este Aiden O'Gara, un diplomat irlandez. 

Potrivit reprezentantului ONU, Volker Perthes, până în dimineața zilei de 18 aprilie, se știe că cel puțin 185 de persoane au murit, iar aproximativ 1.800 au fost rănite, scrie The Guardian

De sâmbătă, luptele provocate de tentativa de lovitură de stat nu au încetat în Sudan: Forțele speciale RSF luptă pentru putere cu armata, care a preluat-o prin lovitura de stat din 2021.

Apoi, forțele armate sudaneze conduse de generalul Al-Burhan au preluat controlul asupra guvernului. Armata a reținut oficiali sudanezi, inclusiv miniștri și prim-ministrul Abdullah Hamdok. Ulterior, Hamdok a fost eliberat și revenit la putere. În cursul negocierilor, forțele armate și autoritățile civile au reușit să ajungă la anumite înțelegeri, dar periodic au izbucnit proteste în țară cu îndemnul de a lua calea democrației, dar au fost dispersate de forțele de securitate.

Hamdok a demisionat în ianuarie 2022. Înainte de lovitura de stat, RSF era controlată de guvernul sudanez și se știe, de asemenea, că au legătură cu Wagner. Liderul RSF, Mohamed Dagalo, îl amenință acum pe generalul Burhan, iar luptătorii săi luptă cu armata regulată pentru controlul cladirilor și locațiilor guvernamentale. 

Începând de ieri, se știa despre 100 de civili morți , numărul exact al pierderilor militare și forțelor de securitate nu este încă cunoscut. Sute de persoane au fost rănite, pe aeroport a avut loc o bătălie, în timpul căreia un avion civil a fost avariat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel