Contraofensiva pedestră, singura variantă a forțelor ucrainene de a prăbuși triunghiul de fortificații rusești din Sud

Militari ucraineni / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Militari ucraineni / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Eliberarea localității Verbovoe ar deschide calea Forțelor de Apărare în mai multe direcții simultan.

Potrivit unei analize de zilele trecute a ISW, cel puțin patru companii ucrainene cu o cantitate semnificativă de vehicule blindate au luat cu asalt pozițiile rusești de pe linia Robotîne-Verbove.

Totuși, acțiunile reușite ale blindatelor ucrainene reprezintă cazuri destul de rare și iată de ce.

În primele zile ale contraofensivei, unitățile de asalt ucrainene au manevrat în stilul NATO: coloanele blindate echipate cu tancuri Leopard 2 de și transportoare blindate de trupe Bradley trebuiau să spargă rapid apărarea rusă și să pătrundă în zonele din spate. În schimb, au fost prinși în câmpurile minate puternic și au fost distruși de artileria rusă și de elicopterele de atac.

În cele din urmă, Ucraina a renunțat la tacticile occidentale în favoarea manevrelor desprinse parcă din timpul Primului Război Mondial.

Am asistat la avansuri metodice ale unor mici unități de soldați pe jos pentru a câștiga câteva zeci sau câteva sute de metri, în timp ce artileria lovea precis pozițiile rusești, pentru a elimina rezervele și proviziile rusești.

Militari ucraineni / General Staff of the Armed Forces of Ukraine 

În cazul de față, este foarte propabil, ca străpungerea cu blindate să fi fost posibilă doar după un foc masiv de artilerie, dublat de acțiuni de luptă ale unităților foarte mobile din Armata ucraineană.

Evenimentele de la mijlocul acestei săptămâni i-au făcut pe unii experți ucraineni să se gândească la scenariul prăbușirii apărării ruse în zona Zaporijia.

Astfel, potrivit analistului militar Alexander Kovalenko, Verbovoe este un sat important la granița dintre prima și a doua linie de apărare, a cărui eliberare va deschide calea pentru armata ucraineană în mai multe direcții deodată.

„Vârfurile triunghiului din Zaporijia 'Novoprokopivka-Verbovoe-Oceretuvate' încep să se prăbușească”, a menționat Kovalenko.

La rândul său, colonelul în rezervă al Forțelor Armate ale Ucrainei, Roman Svitan, spune că prima breșă s-a făcut deja, iar „uşa este deschisă (...) pentru principalele rezerve care nu au participat la lupte”. 

”Următoarea etapă este introducerea trupelor în golul care s-a format, iar apoi a unităților proaspete”, susține colonelul ucrainean, citat de Unian.

Cu toate acestea, lipsa susținerii aeriene pare să fie una dintre cele mai importante neajunsuri ale Ucrainei pentru a putea rupe decisiv pozițiile rusești dar, așa cum remarcă majoritatea experților militari, poate cea mai valoroasă dintre multele lecții pe care le oferă experiența Ucrainei, este capacitatea de adaptare a forțelor Kievului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel