Ucraina forțează o breșă în frontul de sud și aruncă în luptă noi unități

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Militari ucraineni / The Armed Forces of Ukraine, facebook
Foto: Militari ucraineni / The Armed Forces of Ukraine, facebook

Forțele armate ucrainene avansează treptat către linia principală de apărare a ocupanților ruși din sud. O bună parte din analiști sunt de părere că bătălia de acolo este cea mai realistă modalitate prin care Ucraina poate trece de liniile ruse.

Pentru a realiza un avans în zona Robotîne din regiunea Zaporijia, Ucraina a apelat și la unități de rezervă, antrenate în Occident, mai exact elemente ale Corpului 10 al Forțelor Armate ale Ucrainei, precum și tancuri și vehicule blindate, relatează The Washington Post, care citează propriile sale surse.

Robotîne din regiunea Zaporijia / Harta frontului de Sud din Ucraina - ISW

Decizia Kievului a fost foțată de avansul slab de până acum. Astfel, în etapa inițială a contraofensivei trupelor ucrainene de la începutul lunii iunie, forțele Corpului 9 Armată au folosit echipamente occidentale nou achiziționate, dar au suferit pierderi. În plus, rușii s-au pregătit pentru apărare și au înființat câmpuri de mine, ceea ce a încetinit înaintarea armatei ucrainene. 

Următoarea fază a contraofensivei s-a bazat pe atacurile unităților de infanterie. Ucraina a încercat să obțină un avantaj asupra inamicului cu ajutorul metodelor asimetrice de luptă, dar nici acest lucru nu a dus la o breșă în apărarea rusă.  

Săptămâna trecută, Ucraina a decis să trimită pe câmpul de luptă Corpul 10 Armată de rezervă, care este înarmat cu echipamente grele în stil occidental. Acest lucru a dus la o intensificare bruscă a luptei. 

WR scrie că trupele ucrainene au început să avanseze treptat către această linie, schimbând abordarea, care presupunea înaintarea pe jos cu trupe cu efectiv redus. S-a trecut astfel la un aflux mai puternic de forțe din rezervele Corpului 10 ucrainean, folosind tancuri și vehicule blindate.

”Ultima săptămână de lupte a fost importantă pentru că au decis să folosească mai mult eșalonul al doilea al forțelor lor. Încă nu este clar dacă forțele ruse au suferit suficiente pierderi pentru a crea condițiile pentru descoperirea Forțelor Armate. În această etapă, aşteptăm şi urmărim”, a declarat pentru publicaţia americană analistul militar Rob Lee, care tocmai s-a întors de pe front. 

Rusia a adus întăriri serioase în direcția sud, o recunosc și ucrainenii

Militar rus în timpul exercițiilor premergătoare invaziei din Ucraina / foto: ministerul rus al apărării, facebook

Serhii Kuzmin, comandantul adjunct al grupului operațional-strategic de trupe ”Tavria”, a declarat că 150.000 de militari ruși sunt concentrați în direcția Tavria, acestea fiind în principal Armatele 35, 36, 5 și 58 ale Forțelor Federației Ruse, scrie TSN.

Totodată, un ofițer ucrainean a remarcat că evenimentele de pe front pot fi descrise ca o mișcare dificilă, dar graduală, care este împiedicată de vreme.

"Încercăm să ne punem un punct de sprijin în Robotîne și lucrăm cu diverse obstacole. Condițiile meteorologice sunt ideale pentru ca forțele ruse să folosească drone pentru a ne distruge artileria", a adăugat el.

Potrivit Statului Major General al Ucrainei, în direcția Zaporijia, rușii își concentrează principalele eforturi pentru a împiedica înaintarea trupelor ucrainene și nici măcar nu încearcă să avanseze. Forțele de Apărare ale Ucrainei continuă în prezent o operațiune ofensivă în zonele Melitopol și Berdiansk.

Robotîne, care este locul unor lupte aprige, se află la mai puțin de 2,4 km de linia principală de apărare a forțelor Kremlinului. Acolo poate avea loc o breșă a trupelor ucrainene, subliniază publicația.

Trebuie spus că șeful Forțelor Terestre ale Forțelor Armate Ucrainene Oleksandr Sîrski a declarat că înaintarea trupelor ucrainene în direcția Bahmut continuă. În direcțiile Kupiansk și Lîman, ocupanții desfășoară acțiuni ofensive active, dar forțele armate au dejucat planurile inamicului 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel