În pofida războiului din Ucraina, Rusia a păstrat trei bombardiere Tu-22M3 în Siria, stat care se teme de o invazie turcă

Ionel Copcea  |
Data publicării:
Bombardier strategic Tu-22, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Bombardier strategic Tu-22, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Sursele de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram au semnalat faptul că, deși participă la „operațiunea militară specială” împotriva Ucrainei, Rusia nu își „neglijează” nici obligațiile față de Siria, care se confruntă cu amenințarea unei noi invazii a armatei turce și încearcă să își acopere și propriul flanc sudic. 

Astfel, potrivit unor informații apărute pe 05.07.2022, trei bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse se află încă la Baza Aeriană Khmeimim din provincia siriană Latakia. 

O imagine prin satelit din luna iunie a acestui an arată dispunerea pe aerodrom a celor trei bombardiere, alături de trei avioane de transport militar Il-76MD și o aeronavă AWACS de tip A-50U din cadrul Forțelor Aerocosmice. Sursele de aviație au informat că Moscova a transferat avioanele în Siria cu o săptămână înainte de începerea invaziei militare în Ucraina. Acestea sunt necesare și pentru a contracara Flota a șasea a SUA în cazul unor complicații geopolitice.  

Pentru prima dată, un grup format din trei bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 a zburat într-un tur către Siria la sfârșitul lunii mai 2021, când modernizarea bazei de la Khmeimim a fost finalizată și a fost mărită lungimea pistei, pe care poate ateriza orice aeronavă. 

Ulterior, avioanele au îndeplinit o serie de misiuni deasupra Mării Mediterane, care au vizat Flota a șasea americană. Bombardierele Tu-22M3 au revenit apoi în Rusia, zburând peste Iran, Irak și Marea Caspică. 

Cu o săptămână înainte de începerea așa-zisei operațiuni militare speciale din Ucraina, bombardierele rusești de tip Tu-22M3 au reapărut în Orientul Mijlociu, luând cu ele armele de aviație, care includ rachete de croazieră antinavă Kh-22, cu o rază de acțiune de până la 600 de kilometri. 

 

Rușii au dislocat înainte de invazie 4 Tu-22M3 și 2 MiG-31K în Siria

 

Comentariul autorului: Bombardierele rusești cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au fost dislocate în Siria pe 15 februarie, împreună cu avioane de vânătoare MiG-31K, purtătoare de rachete hipersonice Kinzhal. Deși reprezentanții ruși nu au precizat numărul exact de aeronave deplasate pe aerodromul Khmeimim, a fost vorba, probabil de patru avioane Tu-22M3 și două MiG-31K. 

Postul de televiziune Zvezda al Ministerului rus al Apărării a prezentat atunci un material video cu aterizarea avioanelor pe aerodromul din Khmeimim, din care a rezultat sosirea în ordine a patru bombardiere Tu-22M3 (numere de bord 16, 50, 28 și 15 roșii) și a unui avion de vânătoare MiG-31K (număr de bord 99 roșu). 

Trei dintre bombardierele Tu-22M3 (numere de bord 15, 16 și 28) aparțineau Regimentului 52 Aviație de Bombardament - Shaikovka (Regiunea Kaluga) al Diviziei 22 Aviație de Bombardament - Engels (Regiunea Saratov), în timp ce a patra aeronavă (număr de bord 50 roșu) făcea parte din organica Regimentului 444 Aviație de Bombardament - Belaya (Regiunea Irkutsk) al Diviziei 326 Aviație de Bombardament - Ukrainka (Regiunea Amur). 

Foarte probabil, între timp, în Rusia au revenit avioanele de vânătoare MiG-31K, precum și unul dintre bombardierele Tu-22M3. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel