În plin scandal ”UE Leaks” privind Budapesta, oficialii de la Budapesta execută un desant diplomatic la vecinii ucraineni

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Péter Szijjártó / Facebook
Foto: Péter Szijjártó / Facebook

Relațiile dintre Budapesta și Kiev au fost și sunt mai mult decât problematice. Acum, însă, primul diplomat al Ungariei merge în Ucraina, pentru prima dată de  la începutul invaziei ruse din Ucraina.

Odată cu informațiile privind vizita în Ucraina a ministrului de externe al Ungariei, Peter Szijarto, au zburat și informațiile ”pe surse”, prezentate de Financial Times, privind o strategie de ”convingere” a Ungariei.

În timp ce acuză Bruxellesul de șantaj, în urma publicării acestui document, diplomația ungară pregătește terenul pentru o întâlnire Orban - Zelenski, care, probabil, va avea loc în Ucraina.

Între timp, Peter Szijarto s-a întâlnit la Ujgorod (vestul Ucrainei) cu ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, pentru un ”dialog franc și constructiv” care a vizat în special problema minorităților. La întrevedere a participat și consilierul principal al lui Zelenski, Andrii Yermak.

Ce au discutat cele două părți? Szijarto a afirmat că „totul trebuie făcut pentru ca comunitatea maghiară din Transcarpatia să-și recapete drepturile de înainte de 2015. Aceasta este baza”.

Astfel, o Comisie specială va prezenta în 10 zile o listă completă a problemelor nerezolvate dintre cele două părți privind  problema drepturilor minorităților naționale.

 

Documentul ”secret” publicat de FT

 

Financial Times scrie că Bruxelles-ul a elaborat o strategie care spune că UE ar putea slăbi economia ungară (prin exploatarea unor slăbiciuni economice ale Ungariei) dacă Budapesta blochează ajutorul pentru Kiev la summit-ul din această săptămână.

Dacă Budapesta nu dă înapoi, alți lideri ai UE ar urma să promită public că vor întrerupe definitiv finanțarea către Budapesta pentru a speria piețele, a declanșa o scădere a monedei și o creștere bruscă a costurilor de împrumut.

Planul elaborat de Bruxelles demonstrează escaladarea luptei dintre UE și Ungaria.

Reacția Ungariei a venit câteva ore mai târziu.

Mai întâi, Budapesta a acuzat - prin János Bóka, secretarul de stat al Ministerului Justiției responsabil de problemele Uniunii Europene - că ”documentul elaborat de birocrații de la Bruxelles nu face decât să confirme ceea ce spune guvernul maghiar de multă vreme: accesul la fondurile UE este folosit în scopuri politice de șantaj".

Ulterior, Ungaria a semnalizat că ar fi pregătită pentru un compromis care să permită finanțarea unui pachet de ajutoare propus de Uniunea Europeană pentru Ucraina.

Astfel, Reuters scrie că Balazs Orban - directorul politic al lui Orban - a declarat luni că Ungaria este deschisă să utilizeze bugetul UE pentru un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Spre seară, un oficial european de rang înalt a excplicat că documentul menționat în articolul din Financial Times, privind posibila introducere a sancțiunilor împotriva Ungariei în cazul blocării în continuare a ajutorului Ucrainei, este o notă de referință privind starea actuală a economiei ungare. El nu descrie niciun plan specific pentru Ungaria sau Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel