În plin război cu Ucraina, rușii continuă să-și doteze Aviația: Aeronave noi Su-30SM2 și Yak-130 au fost livrate la trupe

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane de instrucție și luptă Yak-130 / Dmitry Terekhov, flickr
Avioane de instrucție și luptă Yak-130 / Dmitry Terekhov, flickr

Serviciul de presă al Corporației întrunite constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă, parte a corporației de stat Rostec, a anunțat că, pe 02.12.2023, Întreprinderea de aviație din Irkutsk a transferat Ministerului rus al Apărării loturi noi de avioane de vânătoare Su-30SM2 și avioane de instrucție și luptă Yak-130.

Astfel, după ce tehnica de aviație a parcurs testele necesare de zbor și de la sol, aceasta a fost deplasată în locurile de dislocare permanentă.

“Întreprinderea de aviație din Irkutsk îndeplinește cu promtitudine planul de producție de aeronave noi, în cadrul comenzilor de stat pentru apărare. Lotul de avioane de instrucție și luptă de tip Yak-130 încheie livrările din acest an în cadrul programului stabilit pentru 2023. De asemenea, următorul lot de avioane de vânătoare Su-30SM2 va ajunge la Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse. Compania a început deja să producă avioane conform programului pentru anul viitor”, a declarat directorul general al OAK, Yuri Slyusar, citat de agențiile de presă Interfax și Tass.

Su-30SM, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Avioanele de vânătoare Su-30SM2 reprezintă o dezvoltare modernizată a aeronavelor din familia Su-30SM aflate în serviciul de luptă în cadrul Forțelor Aerocosmice și Aviației navale. Noile aeronave au primit primit avionică modernă, iar capacitățile de luptă ale acestora au crescut în mod semnificativ, în conformitate cu specificațiile tehnice primite de la Ministerul rus al Apărării. În special, au fost crescute distanțele de detectare și identificare a țintelor aeriene. De asemenea, aeronavele au primit noi arme de înaltă precizie, care permit distrugerea de ținte aeriene, terestre și maritime, la distanțe de câteva sute de kilometri.

Comentariul autorului:

În mod tradițional, în ultimele două luni ale anului, dar mai ales în cursul lunii decembrie, în înzestrarea Forțelor Armate ale Federației Ruse sunt introduse avioane, nave de luptă și submarine noi construite în cadrul facilităților de producție rusești. Astfel, în ultima decadă a lunii noiembrie, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au primit în dotare loturi noi de bombardiere de front Su-34 și de avioane de vânătoare Su-35S. De asemenea, până la sfârșitul anului, este planificată și livrarea unui nou lot de avioane de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57.

Avioanele Su-30SM2 și Yak-130 furnizate de Întreprinderea de aviație din Irkutsk fac parte din al doilea lot de aeronave de acest tip livrate în anul 2023. Ca de obicei în ultimii doi ani, OAK nu a precizat în comunicatul său de presă numărul de aeronave livrate Ministerului rus al Apărării, iar în fotografiile și materialele video oficiale numerele laterale de pe aparatele de zbor au fost blurate.

Anterior, în luna iunie 2023, întreprinderea din Irkutsk a predat Ministerului Apărării un lot de avioane de vânătoare de tip Su-30SM2, care a fost produs pentru Aviația navală din cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse. A fost vorba despre cel de-al treilea lot de aeronave Su-30SM2 construit la Irkutsk în cadrul unui contract privind furnizarea a 21 de avioanele de vânătoare de acest tip pentru Aviația navală, încheiat între Ministerul Apărării și OAK pe 25 august 2020.

Lotul de avioane Su-30SM2 furnizat acum este destinat Forțelor Aerocosmice, fiind vorba despre primele aeronave de acest tip primite de această categorie de Forțe Armate după anul 2018. Se pare că livrarea aparatelor de zbor se realizează în baza unui nou contract încheiat în 2022. În total, Ministerul rus al Apărării a primit 124 de avioane de vânătoare din famila Su-30SM din 2012 și până la începutul anului 2023, din care 30 au fost livrate Aviației navale.

În ceea ce privește avioanele de instrucție și luptă Yak-130 trebuie precizat faptul că aeronavele transferate acum fac parte din cel de-al patrulea lot (al doilea din 2023) de aparate de zbor de acest tip, construit în baza contractului de furnizare a 25 de avioane pentru Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse, care a fost încheiat între Ministerul rus al Apărării și OAK pe 25 august 2020.

Conform datelor cunoscute, în baza acestui contract, primele două loturi de avioane Yak-130 au fost transferate Ministerului Apărării în decembrie 2021 și noiembrie 2022. Primul lot din 2023 a fost furnizat în cursul lunii iunie.

Începând din 2009 și până în 2023, Ministerul rus al Apărării a primit, în total, 120 de avioane de instrucție și luptă de tip Yak-130, în cadrul mai multor contracte. Primele două serii, formate din 12 aeronave, au fost construite la Întreprinderea de aviație din Nizhny Novgorod, iar restul la cea din Irkutsk.

Surse: militarynews.ru, tass.ru, bmpd.livejournal.com.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel