În noaptea dintre ani, trupele ruse au folosit un număr record de drone în Ucraina. La atacurile de pe teritoriul ucrainean au participat 90 de drone Shahed (Geran)

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Cotidianul britanic The Financial Times a informat, citând declarații oficiale de la Kiev, că, în cursul nopții de 01.01.2024, Rusia a lansat un număr record de drone aeriene Geran-2 (Shahed) asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean. Potrivit publicației, Forțele Armate ale Federației Ruse au întrebuințat, în total, 90 de drone de acest tip.

Conform tradiției deja consacrate, dronele rusești au lovit, în primul rând, instalațiile folosite de armata ucraineană în zona localității Odesa. Ca întotdeauna, a fost vizată îndeosebi infrastructura portuară, care a avut de suferit. Încercările apărării antiaeriene a Ucrainei de a respinge atacul au făcut ca resturi ale unei drone să cadă pe o clădire rezidențială.

,,Una dintre drone a lovit infrastructura portuară din Odesa și a determinat izbucnirea unui incendiu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, Natalia Gumenyuk.

Alte lovituri ale dronelor rusești au fost îndreptate împotriva unor obiective din Regiunile Nikolaev, Dnepropetrovsk și Lvov.

După cum a informat și presa rusă, acesta nu este primul atac masiv efectuat în ultimele zile asupra țintelor militare de pe teritoriul Ucrainei. Astfel, în ajunul Anului Nou, Forțele Armate ale Federației Ruse au executat mai multe atacuri cu rachete atât asupra depozitelor de muniții și de combustibili ale armatei ucrainene, cât și a zonelor de concentrare a personalului și echipamentelor militare.

Ca de obicei, reprezentanții Ministerului rus al Apărării au anunțat că “toate țintele indicate au fost lovite cu succes”.

Atacurile rusești au fost anticipate de armata ucraineană încă de la începutul iernii. De asemenea, serviciile de informații au avertizat că armata rusă a acumulat un stoc impresionant de rachete și drone de atac.  

Comentariul autorului: Reprezentanții armatei ucrainene au confirmat numărul de drone de tip Shahed (Geran) întrebuințate de trupele ruse în noaptea dintre ani. Potrivit acestora, apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 87 din cele 90 de drone aeriene folosite de militarii ruși.

Este posibil ca atacul rusesc din noaptea de Anul Nou să reprezinte un răspuns la loviturile efectuate în ultimele zile de armata ucraineană cu rachete și proiectile reactive asupra unor ținte de pe teritoriul rus, respectiv din zonele de frontieră ale Regiunilor Belgorod și Kursk.

Partea rusă a reacționat violent la acestea, susținând că au fost atacate aproape exclusiv obiective civile. Astfel, oficialii de la Moscova au convocat inclusiv o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe această temă, desfășurată în noaptea de Anul Nou, și au promis un răspuns adecvat pentru armata ucraineană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel