În loc de bombardiere. F/A-18 și F-35 au simulat un atac aerian la aproape 2.000 km distanță împotriva unei grupări navale

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Un F-35 american și un F/A-18 finlandez, sursă foto: Forțele Aeriene Finlandeze via The Drive
Un F-35 american și un F/A-18 finlandez, sursă foto: Forțele Aeriene Finlandeze via The Drive

Exercițiul Winter Fury 22 al Infanteriei Marine a SUA (USMC)  a început în forță, pe 31 ianuarie, prin simularea unui atac aerian la mare distanță.

Aripa 3 Aviație a USMC (3rd Marine Aircraft Wing – MAW 3) a folosit aeronave de luptă F/A-18 și F-35B pentru a executa o lovitură aeriană cu rază lungă asupra unei ținte aflate la o distanță mai mare de 1.000 de mile marine (1.852 km), se precizează într-un comunicat al USMC.

"Winter Fury 22 este o oportunitate pentru MAW 3 de a planifica și executa o operație la nivel de aripă de aviație", a declarat maiorul Mason Englehart, purtătorul de cuvânt. „Vom testa capabilitățile noastre și vom valida conceptele și tehnologia care vor fi folosite pentru proiectarea forțelor, care vor acționa în anii 2030 (Force Design 2030). MAW 3, Forța 1 Expediționară a USMC, Flota a 3-a și unitățile aliate vor opera într-un mediu maritim contestat și distribuit, în care își vor perfecționa atât atacul cât și capacitatea de comandă și control împotriva unui adversar considerat sensibil egal.”

Winter Fury 22, cel mai mare exercițiu de aviație navală de pe Coasta de Vest a SUA, se desfășoară în mai multe locații, dispersate la peste 1.000 de km, unele față de altele.

 

F/A-18 și F-35B au efectuat o lovitură aeriană la mare distanță împotriva unei grupări navale de suprafață. Avioanele americane au fost realimentate aerian

 

Lovitura aeriană la mare distanță a fost exersată împotriva unei grupări navale de suprafață a unui adversar convențional. Pe timpul misiunii, avioanele F/A-18 și F-35B au fost realimentate aerian, dar au folosit și puncte înaintate de realimentare și echipare cu armament.

Exercițiul Winter Fury 22 va continua până pe 18 februarie și va include o pregătire combinată – reală și virtuală, care va permite comandanților din centrele tactice de comandă-control să ia, în timp real, decizii în conflicte navale desfășurate la distanțe de mii de km. Escadrilele MAW 3 vor exersa, de asemenea, protecția bazelor expediționare avansate și lupta aeriană, potrivit comunicatului USMC.

 

Asemenea misiuni sunt executate de regulă de bombardiere

 

Comentariul autorului: De regulă, loviturile aeriene la mare distanță sunt executate cu bombardierele strategice, care pot transporta o cantitate foarte mare de muniție și au o autonomie de peste 6.000 de km. SUA dispun de aproape 140 - 150 de bombardiere strategice (76 x B-52H, 45 x B-1b și 20 x B-2), care operează rachete cu raze mari de acțiune potrivite pentru o paletă mare de ținte.

Însă, lupta împotriva unei grupări navale de suprafață, având în compunere și un portavion, este o operație mai complexă, care pe lângă lansarea de rachete împotriva navelor, presupune și angajarea avioanelor inamice. În această situație, o opțiune foarte bună este folosirea avioanelor tactice multirol, care pot veni de pe portavioane sau chiar de pe aerodromuri aflate la mare distanță.

Datorită capabilităților extinse de realimentare în aer și a unui număr mare de baze aeriene distribuite în aproape toate regiunile lumii, Forțele Armate ale SUA sunt singurele la nivel global, care pot desfășura avioanele tactice de luptă într-un număr suficient, la mare distanță, oricând și foarte rapid. În comparație, Rusia, a doua mare forță aeriană a lumii, nu poate opera în emisfera sudică cu aviația tactică, decât dacă desfășoară singurul său portavion - Amiral Kuznețov. În schimb, SUA, pe lângă portavioane, poate folosi baze aeriene din Australia, America de Sud și Africa, din care avioane cisternă decolează și realimentează în aer aeronave  tactice venite de la mare distanță.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel