În Israel a fost lansat un nou concept de comunicații util în războiul bazat pe rețea

Cătălin Costea |
Data publicării:

Israel Aerospace Industries (IAI), prin filiala sa de electronică pentru apărare, ELTA Systems, a anunțat lansarea noului său sistem de comunicații militare multirol ARC 840 Software Defined Radio – Network Centric Operations (SDR-NCO), în traducere, radio configurabil prin programare software pentru operații centrate pe rețea. 

Cel mai recent produs din linia ELTA de sisteme de comunicații aeriene militare, SDR-NCO se bazează pe experiența acumulată de companie în dezvoltarea de soluții de comunicații de înaltă performanță, îmbinând inclusiv terminale satelitare bazate pe tehnologia AESA.

SDR-NCO asigură comunicații de voce, video și date pe o gamă extrem de largă de frecvențe, inclusiv VHF, UHF și în banda L. Este interoperabil cu o mare varietate de stații radio militare și comerciale existente, permițând echipajelor aeriene să comunice cu forțele de la sol, din aer și de pe mare, pentru o colaborare eficientă într-un grup de lucru divers și dinamic.

Soluția SDR-NCO merge însă dincolo de simplele comunicații, fiind proiectată să accepte aplicații avansate de rețea, cum ar fi cele de comandă și control, navigare sau partajare video.

Sistemul este pe deplin compatibil cu cel mai recent standard SCA 4.1 stabilit de autoritatea militară americană pentru comunicații fără fir Joint Tactical Networking Center, asigurând astfel suport pentru aplicații moderne și de viitor.

 

Comunicațiile joacă un rol determinant. „Cheia succesului misiunii este colaborarea eficientă”

 

Aceste aplicații permit crearea unei adevărate rețele în care pot fi gestionate operații militare complexe, multidomeniu, asigurând diverșilor participanți posibilitatea de a partaja informații în mod eficient astfel încât să se obțină rapid conștientizarea situației critice a misiunii. 

„Pe câmpul de luptă modern, forțele operează în diverse coaliții. Cheia succesului misiunii este colaborarea eficientă, creând o conștientizare comună a situației pentru toate unitățile din grupul operativ. SDR-NCO de la ELTA permite colaborarea și operațiile centrate pe rețea prin comunicații eficiente și aplicații partajate între unități și pe domenii”, a declarat Adi Dulberg, vicepreședinte al ELTA.
 
SDR-NCO oferă comunicații sigure și protejate, implementând principiile COMSEC (securitatea comunicațiilor), suport pentru saltul în frecvență TRANSEC (securitatea transmisiunilor) și tehnici LPI (probabilitate scăzută de interceptare), precum și modul de navigație GNSS multi-standard cu oscilator precis pe bază de rubidiu.

Din punct de vedere constructiv, SDR-NCO are o arhitectură flexibilă și modulară. Acesta cuprinde două module de radiofrecvență interschimbabile, permițând utilizatorului să își configureze combinațiile de benzi de frecvențe în funcție de specificul fiecărei misiuni. 

Montat pe un șasiu compact care se potrivește în slotul standard 1/2 ATR, SDR-NCO este proiectat pentru o integrare eficientă pe noile platforme și permite în același timp adaptarea ușoară la sistemele de comunicații mai vechi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel