Israelul duce F-35 la un alt nivel. Zilnic sunt în aer între 35 și 39 de avioane F-35I iar numărul orelor de zbor a crescut cu 565%

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane de vânătoare F-35 ale Forţelor Aeriene Israeliene, escadrila ''Lions of the South'', zboară deasupra sudului Israelului, în ianuarie 2020. Sursa Foto: IDF.
Avioane de vânătoare F-35 ale Forţelor Aeriene Israeliene, escadrila ''Lions of the South'', zboară deasupra sudului Israelului, în ianuarie 2020. Sursa Foto: IDF.

Informațiile apărute recent dezvăluie o evoluție interesantă în ceea ce privește utilizarea flotei de avioane de luptă F-35 de către Forțele Aeriene Israeliene. Începând cu 7 octombrie, flota și-a intensificat activitatea, operând la o rată de cinci ori mai mare decât de obicei. Despre asta a vorbit și generalul Donald Carpenter, care se află la conducerea Joint Program Office [JPO] al F-35.

Potrivit generalului Carpenter, flota de 39 avioane F-35 Adir, o versiune israeliană a F-35, a atins o capacitate de luptă impresionantă de 75%.

În special, nivelul indicelui privind capacitatea operațională pentru îndeplinirea misiunilor a crescut la un impresionant 85%. În ultima jumătate de an s-a înregistrat o creștere spectaculoasă de 565% a orelor de zbor efectuate lunar de aceste aeronave, potrivit publicaţiei Aviation Week.

Interesant este faptul că, la începutul războiului, cinci dintre aceste aeronave F-35 Adir au fost considerate improprii pentru utilizare. Cu toate acestea, datorită acțiunii prompte a echipelor de mentenanță din Israel, patru dintre ele au fost readuse rapid în stare de funcționare deplină.

Acest eveniment a însemnat începutul unei perioade aglomerate, începând cu 7 octombrie, când 39 de aeronave Adir au fost angajate constant în misiuni de luptă.

Informațiile divulgate indică faptul că forțele aeriene israeliene, care operează non-stop în trei schimburi, au primit undă verde de la Lockheed Martin pentru a efectua zboruri zilnice cu 35-39 de aeronave Adir. Acest lucru reprezintă, într-adevăr, o realizare notabilă. 

Israelul deține o poziție aparte în cadrul lanțului global de aprovizionare cu piese de schimb pentru aeronave, beneficiind de un acces convenabil la aceste componente din partea unor state prietene.

Ca atare, ei sunt mai bine pregătiți pentru a menține această frecvență intensă a zborurilor cu avioanele F-35. Cu toate acestea, potrivit generalului Carpenter, această sarcină operațională grea ar putea duce, eventual, la viitoare probleme de mentenanță. 

Este interesant faptul că raportul identifică un contrast puternic între aceste două scenarii operaționale. Piloții israelieni efectuează de obicei două până la patru zboruri scurte pe zi, principalele elemente care se uzează fiind frânele și anvelopele aeronavei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel