În ciuda mai multor controverse anterioare, tancurile Leopard 1A5 ajung la Forțele Armate Ucrainene: Se comportă chiar mai bine decât T-64

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc Leopard 1A5 aflat în serviciul ''Forțelor de Desant Aerian'' ale Forțelor Armate Ucrainene, septembrie 2023. Sursa Foto: ArmyInform.
Tanc Leopard 1A5 aflat în serviciul ''Forțelor de Desant Aerian'' ale Forțelor Armate Ucrainene, septembrie 2023. Sursa Foto: ArmyInform.

Recent, mai multe publicaţii mass-media occidentale au relatat că Ucraina ar fi refuzat să accepte primele 10 tancuri Leopard 1A5 din Germania, livrate în luna iulie a acestui an. Pretextul a fost acela că tancurile erau prea uzate și că nu au fost furnizate suficiente piese de schimb. Din acest motiv, atunci când tancurile s-au stricat, pe terenurile de antrenament, nu a existat nicio posibilitate de a le repara.

Astfel, toate aceste Leopard 1A5 au fost practic lăsate acolo, în Polonia, statutul lor a devenit incert, la fel ca și posibilitatea livrărilor ulterioare a încă câteva zeci de tancuri identice către Ucraina.

Cu toate acestea, analiştii publicaţiei DefenseExpress precizează că situaţia tancurilor Leopard 1A5 este cu totul alta.

Unele dintre ele au intrat totuși în serviciul Forțelor Armate ale Ucrainei, iar militarii ucrainenii sunt pregătiţi pentru a merge pe linia frontului să înceapă să împingă forţele ruse de ocupaţie afară din regiunea Donețk din estul Ucrainei. Cel puțin, despre asta este vorba într-un recent articol apărut în publicaţia ucraineană ArmyInform.

 

Ce spun ucrainenii despre vechile tancuri germane Leopard 1A5?


Jurnaliștii ucraineni scriu că militarii ucraineni descriu Leopard 1A5 ca fiind un tanc bun. De exemplu, cauciul de pe șenile permite vehiculului să atingă viteza de 75 km/h (~47 mph) pe un drum asfaltat.

Tanchiştii ucraineni pot folosi toate variantele disponibile de muniție de 105 mm pe tancurile Leopard 1A5: high-explosive, armor-piercing, shaped charge şi canister shots.

Analiştii publicaţiei DefenseExpress precizează că tancurile Leopard 1A5 transferate se află în prezent în dotarea Forțelor de Desant Aerian ale Ucrainei.

În timpul perioadei de pregătire, ucrainenii au descoperit că tancurile germane sunt diferite de cele pe care le-au utilizat până în prezent, cele de tip sovietic. 

Echipajul unui tanc Leopard 1A5 este format din patru persoane în loc de trei persoane, așa cum se întâmplă de obicei la tancurile de tip sovietic. Acest aspect reprezintă un avantaj semnificativ, deoarece acest lucru sporește interschimbabilitatea membrilor echipajului în diferite situații de luptă.

Militarii ucraineni spun deja că manevrabilitatea, viteza și puterea de foc a Leopard 1A5 sunt superioare celor ale T-64.

Un alt detaliu interesant este că, în timpul perioadei de instruire pe Leopard 1A5, militarii ucraineni au învățat de-facto cum să repare singure vehiculele după apariţia unor defecțiuni, în timp ce instructorii așteptau să vină la instruire şi personalul tehnic, și studiau cum să se ocupe de toate aspectele complexe. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel