În ciuda entuziasmului Rusiei, Turcia nu este pregătită să cumpere mai multe S-400, chiar dacă Erdogan susţine contrariul

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Turcia nu are nicio ezitare cu privire la achiziționarea unui al doilea lot de sisteme S-400 din Rusia, a declarat duminică președintele Recep Tayyip Erdoğan, la câteva zile după ce au apărut informaţii că Ankara și Moscova se afla în ultima etapă a negocierilor pentru semnarea unui nou contract ce prevede achiziţionarea unor unități suplimentare ale sistemelor de rachete de apărare aeriană S-400.

„În ceea ce privește...cumpărarea celui de-al doilea lot[S-400], nu avem nicio ezitare în privința acestei chestiuni. Am făcut mulți pași cu Rusia, fie că este vorba de S-400 sau de industria de apărare”, a declarat Erdogan reporterilor, potrivit cotidianului Daily Sabah.

Președintele Turciei a spus că toate aspectele vor fi discutate în timpul vizitei sale în Rusia, fără a oferi detalii suplimentare.

Coincidenţă sau nu, declaraţii lui Erdogan vin la câteva zile după ce, un oficial turc a declarat pentr cotidianul Middle East Eye, sub protecţia anonimatului, că Turcia nu este pregătită să semneze un acord cu Rusia pentru achiziționarea unei a două baterii de rachete de apărare antiaeriană S-400.

Oficialul turc este de părere că Rusia a încercat să influneteze percepţia publicului cu privire la acest acord prin publicarea unor declarații înșelătoare împotriva Turciei, pe fondul problemelor nerezolvate cu Washingtonul.

„Rușii încearcă să otrăvească relațiile [noastre] cu Statele Unite”, a spus oficialul. Turcia nu a activat încă pe deplin sistemul S-400, deja achiziționat, pentru a preveni orice escaladare a relaţiilor tensionate cu Washington, mai precizează cotidianul Middle East Eye.

Declaraţiile oficialului turc nu au fost făcute intaplator, ci la câteva zile după ce Alexander Mikheev, directorul general al Rosoboronexport – cea mai mare companie rusă de stat din domeniul exportului de armament – a spus că negocierile între Turcia şi Rusia se apropie de final, un contract pentru furnizarea unui lot suplimentar de sisteme S-400 fiind planificat să fie semnat în curând.

 

Administrația Trump a sancționat Turcia pentru cumpărarea de sisteme S-400


Washingtonul a impus sancțiuni oficialilor turci în decembrie 2020, datorită acordului de 2,5 miliarde de dolari pe care Turcia l-a incehiat cu Rusia pentru achiziţionarea primului sistem S-400. Sancțiunile impuse sunt în conformitate cu legea CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), care impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte pentru achiziţia de armament cu companiile ruseşti din domeniul industrie de apărare.

După livrarea primului sisteme S-400 în Turcia, în iulie 2019, Washington a decis să excludă Turcia din programul F-35 Joint Strike Fighter în cadrul căruia companiile turcești din industria aeronautică au jucat un rol destul de important prin construirea şi furnizarea mai multor componente.

Pe lângă această excludere, cea ’’mai puternică lovitură’’ pe care Washington a dat-o Ankarei a fost anularea contractului de achiziţie pentru cele 100 de avioane F-35 care trebuiau să ajungă la Forţele Aeriene Turce 

Oficialii turci au avut o serie de întâlniri cu administrația Biden la începutul acestui an pentru a rezolva toate aceste probleme, dar ambele părți nu au putut ajunge la un numitor comun pentru anularea sancțiunilor impuse de Washington.

Acordul inițial semnat de Moscova cu Ankara a fost acela de a oferi oportunități pe partea de transfer tehnologic și de producție comună Turciei, odată cu cea de-a doua achiziție a unui sistem S-400. Cu toate acestea, unui oficialii de la Ankara rămân sceptici cu privire la faptul că Rusia va furniza astfel de informații tehnice omologilor lor turci, cu excepția cazului în care există o voință politică puternică din partea conducerii ruse.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel