Igor Dodon face Moscovei pe plac, vrea meniţinerea trupelor ruse în Transnistria

S.I. Catalin |
Data publicării:
Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova
Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a condamnat miercuri, în Duma de Stat, apelurile unor politicieni proccidentali de la Chişinău de retragere a trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria, potrivit portalului Deschide.md.

„Sunt convins că atât timp cât nu există o soluţie sustenabilă şi viabilă la problema transnistreană, nici un mecanism de menţinere a păcii şi stabilităţii în perioada post-conflict, doar populiştii şi provocatorii pot vorbi despre oprirea actualei operaţiuni de menţinere a păcii, intenţionând în acest fel să destabilizeze situaţia în Moldova şi în întreaga regiune”, a declarat Igor Dodon într-un discurs rostit în Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei.

„În ultimii 26 de ani, putem observa următoarele rezultate-cheie ale operaţiunii de menţinere a păcii: relansarea atmosferei de pace, crearea condiţiilor pentru negocieri de pace, lipsa crizelor care ar putea conduce la folosirea armelor de către părţile implicate în conflict. De aceea, indiferent cât de mult ar încerca politicienii critici din ţară şi din străinătate, cetăţenii moldoveni ştiu sigur că pacea în Transnistria a fost restabilită datorită actualei misiuni de menţinere a păcii, a subliniat Igor Dodon, citat de agenţia de presă Tass.

Tot în Duma de Stat, Igor Dodon le-a promis deputaților ruși să apere limba rusă pe teritoriul Republicii Moldova.

Vreau să menționez că aproape toată populația Moldovei vorbește limba rusă. Peste un milion de persoane au declarat că folosesc zilnic această limbă și, din punct de vedere legal, limba rusă are un statut în Republica Moldova. De aceea vă promit că în calitate de președinte, voi apăra limba rusă”, a spus Dodon.

Igor Dodon se află din nou în Federația Rusă la nici o lună după vizita oficială pe care a întreprinso la Moscova. Acesta urmează să meargă și la Sankt-Peterburg.

În iunie, Guvernul prooccidental de la Chişinău a cerut, printr-o rezoluţie adoptată de Adunarea Generală ONU, retragerea trupelor ruse de menţinere a păcii din regiunea separatistă moldoveană Transnistria. Rusia a criticat iniţiativa Guvernului de la Chişinău, afirmând că sunt afectate eforturile Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de soluţionare a conflictului transnistrean.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel