Hulusi Akar: Politizarea istoriei ar putea avea efecte negative semnificative în relația bilaterală în securitatea regională

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministrul Apărării din Turcia, generalul Hulusi Akar
Ministrul Apărării din Turcia, generalul Hulusi Akar

Ministrul Apărării din Turcia a criticat luni catalogarea de către președintele SUA Joe Biden a incidentelor din 1915 drept ”genocid”.

Într-o declarație, Hulusi Akar a spus că observațiile lui Joe Biden nu sunt altceva decât respingerea și denaturarea faptelor istorice, transmite Anadolu.

”Crearea de noi ostilități sunt inacceptabile și inutile”, iar ”politizarea istoriei ar putea avea efecte negative semnificative asupra relațiilor bilaterale și a securității regionale”, a mai spus el.

Adăugând faptul că Turcia a pledat întotdeauna pentru abordarea evenimentelor din 1915 de către istorici și nu de politicieni, Akar a menționat că administrația SUA nu a consultat documente și arhive istorice în această privință sub presiunea anumitor puteri politice și a diasporei armene.

Poziția Turciei cu privire la evenimentele din 1915 este că moartea armenilor din estul Anatoliei a avut loc atunci când unii s-au alăturat rușilor invadatori și s-au revoltat împotriva forțelor otomane. Această mișcare a armenilor a dus la numeroase victime.

Turcia se opune prezentării acestor incidente ca ”genocid”, descriindu-le ca o tragedie pentru că ambele părți au înregistrat victime.

Ankara a propus în mod repetat crearea unei comisii de istorici mixte din Turcia și Armenia, precum și experți internaționali pentru a aborda problema.

În 2014, premierul de atunci Erdogan a exprimat condoleanțe descendenților armenilor care și-au pierdut viața în evenimentele din 1915.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel