Hodges (CEPA): Marea Neagră, mai importantă pentru Rusia decât Marea Baltică

Sebastian Florea |
Data publicării:

NATO trebuie să îşi canalizeze eforturile pentru a-şi apăra aliaţii din regiunea Mării Negre, a declarat, joi, fostul comandant al forţelor americane în Europa, Benjamin Hodges.

Hodges, care în prezent este coordonator pentru studii strategice în cadrul Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) a vorbit în cadrul conferinţei NATO Engages, organizată în cadrul summitului NATO care se încheie joi.

El a vorbit despre experienţa sa în mai multe ţări aliate şi, în context, despre influenţa Rusiei în Marea Neagră şi despre rolul pe care l-ar putea juca Turcia în cadrul NATO. Turcia 'este cel mai frustrant aliat pe care l-am cunoscut (...) este greu să lucrezi cu ei, dar Alianţa este mai eficientă cu Turcia decât fără Turcia. Este practic o forţă esenţială', a mărturisit Hodges, care a activat în această ţară între anii 2012 şi 2014.

Fostul comandant al forţelor americane în Europa a vorbit şi despre situaţia din regiunea Mării Negre.

'Cred că Turcia ar putea da dovadă de mai mare spirit de lider în regiunea Mării Negre. Cred că Marea Neagră este mai importantă pentru Rusia chiar decât Marea Baltică. Nu cred că există vreo şansă să trăiesc să văd Rusia cedând înapoi Crimeea, deşi au semnat Acordul de la Minsk (...) nu e nicio şansă să facă asta', a spus el.

Protecţia aliaţilor din regiune

Hodges a apreciat că Alianţa Nord-Atlantică 'trebuie să găsească un mod prin care să împiedice Rusia să fie un competitor la Marea Neagră, într-un mod care să nu fie provocator', dar care să asigure protecţia aliaţilor din regiune - România, Bulgaria, Turcia şi de asemenea, a partenerilor Georgia, Ucraina şi Republica Moldova. El a amintit în acest context că Rusia are trupe în Transnistria, în Georgia şi în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

'Alianţa (...) trebuie să îşi dea seama ce are de făcut ca să îşi canalizeze cât mai mult eforturile şi atenţia spre regiunea Mării Negre, aşa cum a făcut cu Marea Baltică', a spus el. În context, Hodges a vorbit şi despre contribuţia la Alianţa Nord-Atlantică a României, ţară pe care a calificat-o drept ''un aliat minunat, care face totul să se modernizeze''. ''SUA au acolo aproximativ 1.000 de militari, sistemul Aegis Ashore', a conchis el. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel