Henry Kissinger despre Donald Trump: Ar putea fi una dintre acele figuri ale istoriei care apare uneori pentru a marca sfârșitul unei ere

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Henry Kissinger si Donald Trump
Henry Kissinger si Donald Trump

Henry Kissinger este un politolog , diplomat și geopolitician american care a deţinut funţia de Secretar de Stat al Statelor Unite și consilier pe probleme de securitate națională în timpul președinției lui Richard Nixon și a lui Gerald Ford. A avut un rol cheie în diplomația mondială între anii 1969 și 1977. În anul 1973 i-a fost acordat, alături de generalul vietnamez Le Duc Tho, Premiul Nobel pentru Pace pentru contribuția sa decisivă la încetarea războiului din Vietnam.

O comunitate transatlantică divizată ar transforma Europa într-un „apendice al Eurasiei”, la mila Chinei, care dorește să-și recapete rolul istoric al Regatului de Mijloc și de „consilier principal al menirii”, crede fostul secretar american de stat Henry Kissinger, intr-un interviu acordat FT.com.

În aceste premise, America ar deveni o insulă geopolitică, înconjurată de două imense oceane și care ar urma să imite Imperiul britanic din epoca victoriană, dar fără obișnuința de a diviza restul lumii, așa cum a știut să facă Londra cu continentul european, arată FT.

În interviul cu ziaristul FT, care a încercat să obțină opinia sa despre Donald Trump, Kissinger s-a mărginit să afirme că președintele american „ar putea fi una dintre acele figuri ale istoriei care apar din când în când pentru a marca sfârșitul unei ere și pentru a ne forța să renunțăm la vechile aparențe. Nu înseamnă în mod necesar că știe asta sau că are în vedere vreo altă mare alternativă. Ar putea fi doar un accident.”

Moscova va sfârși prin a adopta ordinea bazată pe regulile occidentale

În ceea ce privește Rusia, diplomatul american a notat toleranța “aproape mistică” a rușilor față de suferință și a subliniat că Vestul a prezumat, înainte ca Putin să anexeze Crimeea, că Moscova va sfârși prin a adopta ordinea bazată pe regulile occidentale. Iar NATO nu a înțeles nevoia profundă de respect a Rusiei. “Greșeala pe care a făcut-o NATP a fost să creadă într-un fel de evoluție istorică ce va mărșălui prin Eurasia și nu a înțeles că undeva în acest marș va întâlni ceva foarte diferit de o entitate Westfaliană (concepția occidentală de stat). Iar pentru Rusia este o provocare la adresa identității sale.”

Întrebat de ziaristul FT dacă Vladimir Putin a fost provocat, Kissinger a răspuns: “Nu cred că Putin este un caracter precum Hitler. Vine din Dostoievski.”

Nu este foarte încântat de actualii lider, poate cu excepția lui Emmanuel Macron, al cărui „stil” îi place, chiar dacă nu a avut timp până acum să obțină mari rezultate. “Între celelalte state europene, Angela Merkel este foarte locală. Îmi place personalitatea ei și o respect, dar nu este o figură transcendentă.”

“Cred că suntem într-o perioadă foarte, foarte gravă pentru lume”, a concluzionat Kissinger.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel