Hamas: Israel implementează planuri periculoase pentru Moscheea Al-Aqsa

Eduard Pascu / 25 oct 2019 / 09:33

Un lider principal al mișcării de rezistență palestiniene Hamas a avertizat că regimul israelian implementează „trei planuri periculoase” pentru ansamblul Moscheei al-Aqsa din Orașul Vechi din Ierusalimul de Est, transmite agenția Tasnim.

Ismail Haniyeh, șeful Biroului Politic al Hamas, a făcut observațiile în timpul unui discurs în cadrul unei sesiuni a Consiliului Legislativ Palestinian (PLC) din Fâșia Gaza, a informat Centrul de Informații Palestina.

Hanyieh a spus că prima etapă a complotului pus la cale de către regimul ocupant este de a permite coloniștilor israelieni să efectueze public ritualuri evreiești, care sunt interzise în conformitate cu un acord din 1967. El a adăugat că Tel Aviv încearcă să transforme ideea de cult tolerat non-musulman într-un drept religios indispensabil acordat coloniștilor.

Ansamblul Moscheei al-Aqsa se află chiar deasupra pieței Zidului de Vest și găzduiește atât Domul Stâncii, cât și Moscheea al-Aqsa.

"De asemenea, legiuitorii israelieni încalcă regulat ansamblul Moscheei al-Aqsa din orașul ocupat, cu o mișcare provocatoare care înfurie palestinienii", a mai spus reprezentantul Hamas.

Conform unui acord semnat între Israel și guvernul iordanian după ocuparea de către Israel a Ierusalimului de Est, în 1967, închinarea non-musulmană în ansamblu este interzisă.

În ceea ce privește a doua parte a planului, Haniyeh a spus că regimul israelian subminează din ce în ce mai mult rolul paznicilor de la Moscheea Al-Aqsa, ținându-i cât mai departe de complex, pentru a permite coloniștilor să poată desfășura liber tururi ghidate. El a menționat că paznicii au jucat un rol semnificativ în apărarea moscheii de astfel de încălcări.
Oficialul a avertizat și despre al treilea complot, care schimbă caracterul zonei Bab al-Rahma prin impunerea de restricții israeliene în complex. Haniyeh a spus că astăzi coloniștii israelieni au voie să intre în sit, dar musulmanilor li se interzice să intre și să-și spună rugăciunile.

 

Loc sfânt pentru musulmani, creștini și evrei 

 

Clădirea a fost sigilată de autoritățile israeliene în 2003, după ce au afirmat că a fost folosită de palestinieni pentru activități politice. Autoritățile israeliene au reînnoit anual ordinea de restricție până când, în 2017, o instanță israeliană a dispus închiderea clădirii până la o notificare ulterioară.

Haniyeh a cerut, de asemenea, tuturor palestinienilor, atât în Fâșia Gaza, cât și pe Cisiordania, să apere Moscheea al-Aqsa, subliniind că „Gaza nu va ezita să sprijine Al-Aqsa”.

"Planurile de a împărți Moscheea al-Aqsa vor eșua și nu vom permite niciodată ocupației să pună în aplicare parcelele sale și să schimbe caracterul Ierusalimului chiar dacă ne sacrificăm", a mai spus reprezentantul Hamas.

Compusul Moscheii al-Aqsa este un punct de pornire, foarte respectat de musulmani, evrei și creștini deopotrivă. Moscheea este al treilea cel mai sfânt sit al Islamului după Masjid al-Haram în Mecca și Masjid al-Nabawi în Medina.

Vezi și: Raid israelian împotriva Hamas în replică la tiruri de rachete dinspre Gaza

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy