Hamas: Israel implementează planuri periculoase pentru Moscheea Al-Aqsa

Eduard Pascu |
Data publicării:

Un lider principal al mișcării de rezistență palestiniene Hamas a avertizat că regimul israelian implementează „trei planuri periculoase” pentru ansamblul Moscheei al-Aqsa din Orașul Vechi din Ierusalimul de Est, transmite agenția Tasnim.

Ismail Haniyeh, șeful Biroului Politic al Hamas, a făcut observațiile în timpul unui discurs în cadrul unei sesiuni a Consiliului Legislativ Palestinian (PLC) din Fâșia Gaza, a informat Centrul de Informații Palestina.

Hanyieh a spus că prima etapă a complotului pus la cale de către regimul ocupant este de a permite coloniștilor israelieni să efectueze public ritualuri evreiești, care sunt interzise în conformitate cu un acord din 1967. El a adăugat că Tel Aviv încearcă să transforme ideea de cult tolerat non-musulman într-un drept religios indispensabil acordat coloniștilor.

Ansamblul Moscheei al-Aqsa se află chiar deasupra pieței Zidului de Vest și găzduiește atât Domul Stâncii, cât și Moscheea al-Aqsa.

"De asemenea, legiuitorii israelieni încalcă regulat ansamblul Moscheei al-Aqsa din orașul ocupat, cu o mișcare provocatoare care înfurie palestinienii", a mai spus reprezentantul Hamas.

Conform unui acord semnat între Israel și guvernul iordanian după ocuparea de către Israel a Ierusalimului de Est, în 1967, închinarea non-musulmană în ansamblu este interzisă.

În ceea ce privește a doua parte a planului, Haniyeh a spus că regimul israelian subminează din ce în ce mai mult rolul paznicilor de la Moscheea Al-Aqsa, ținându-i cât mai departe de complex, pentru a permite coloniștilor să poată desfășura liber tururi ghidate. El a menționat că paznicii au jucat un rol semnificativ în apărarea moscheii de astfel de încălcări.
Oficialul a avertizat și despre al treilea complot, care schimbă caracterul zonei Bab al-Rahma prin impunerea de restricții israeliene în complex. Haniyeh a spus că astăzi coloniștii israelieni au voie să intre în sit, dar musulmanilor li se interzice să intre și să-și spună rugăciunile.

 

Loc sfânt pentru musulmani, creștini și evrei 

 

Clădirea a fost sigilată de autoritățile israeliene în 2003, după ce au afirmat că a fost folosită de palestinieni pentru activități politice. Autoritățile israeliene au reînnoit anual ordinea de restricție până când, în 2017, o instanță israeliană a dispus închiderea clădirii până la o notificare ulterioară.

Haniyeh a cerut, de asemenea, tuturor palestinienilor, atât în Fâșia Gaza, cât și pe Cisiordania, să apere Moscheea al-Aqsa, subliniind că „Gaza nu va ezita să sprijine Al-Aqsa”.

"Planurile de a împărți Moscheea al-Aqsa vor eșua și nu vom permite niciodată ocupației să pună în aplicare parcelele sale și să schimbe caracterul Ierusalimului chiar dacă ne sacrificăm", a mai spus reprezentantul Hamas.

Compusul Moscheii al-Aqsa este un punct de pornire, foarte respectat de musulmani, evrei și creștini deopotrivă. Moscheea este al treilea cel mai sfânt sit al Islamului după Masjid al-Haram în Mecca și Masjid al-Nabawi în Medina.

Vezi și: Raid israelian împotriva Hamas în replică la tiruri de rachete dinspre Gaza

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel