Hamas-Israel, acord de încetarea a focului, în noaptea de vineri spre sâmbătă

Ema Apostu |
Data publicării:

Gruparea Hamas şi Israelul au ajuns la un acord de încetare a focului în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă după o escaladare a violenţelor care s-a soldat cu moartea a patru palestinieni şi a unui soldat israelian, a anunţat un purtător de cuvânt al mişcării islamiste, citat de AFP. 

"Datorită eforturilor Egiptului şi ale ONU, am ajuns la un acord pentru a reveni la starea de calm de dinainte între ocupaţie şi facţiunile palestiniene", a anunţat Fawzi Barhoum într-un comunicat. 

Este al doilea armistiţiu încheiat între cele două părţi într-o săptămână, într-un context de temeri crescânde privind un nou război. 

Violențele au escaladat 

Vineri, un soldat israelian a fost ucis de tiruri palestiniene de la frontieră, primul soldat ucis în sau la graniţa Fâşiei Gaza după ultimul război lansat de armata israeliană împotriva Hamas, în 2014. Israelul şi gruparea Hamas s-au înfruntat în trei războaie din 2008. 

Trei combatanţi ai Hamas au fost ucişi după ce Israelul a ripostat prin lovituri aeriene asupra a zeci de obiective ale Hamas. Un al patrulea palestinian şi-a pierdut viaţa în timpul unei manifestaţii de la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel. 

De la 30 martie, palestinienii demonstrează săptămânal în zona frontierei pentru a denunţa blocada israeliană impusă Fâşiei Gaza şi a cere dreptul la revenire al refugiaţilor palestinieni obligaţi să-şi părăsească pâmânturile în 1948, când a fost creat statul Israel. 

Cel puţin 149 de palestinieni au fost ucişi de armata israeliană şi peste 4.000 au fost răniţi prin împuşcare de la această dată, notează AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel