Hamas a atacat Ashkelon cu rachete. Israelul, lovit și dinspre Liban dar Iron Dome își face treaba. IDF a lansat un atac aerian asupra portului din Gaza

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Razboi Israel / Foto: Reuters
Razboi Israel / Foto: Reuters

Departamentul de Apărare al Statelor Unite a declarat luni că în conflictul dintre Israel și Hamas, va sprijini fără rezerve Israelul și eforturile sale de a se apăra, scrie BBC.

De când forțele Hamas au intrat sâmbătă în Israel, 1.008 israelieni au fost uciși, a anunțat ambasada Israelului în Statele Unite. Peste 3.400 de israelieni au fost răniți, au adăugat ei.

La începutul celei de-a 4-a zile de conflict, 123 de soldați israelieni au fost confirmați morți.

Între timp, sute de soldați s-au întors din străinătate pentru a lupta în Israel.

Israelul are 35 de batalioane la granița cu Gaza (un batalion are, în funcție de componența forțelor militare, până la 1.000 de soldați) și este așteptat să lanseze în curând o operațiune terestră majoră în Gaza.

Armata israeliană a anunțat luni seară că sute de militanți Hamas au fost luați prizonieri și sute au fost uciși în Fâșia Gaza și de-a lungul gardului de graniță israelian, în timp ce Hamas a amenințat că va răspunde atacurilor israeliene asupra Fâșiei Gaza ucigând ostaticii.

Israelul spune că doi oficiali Hamas au fost uciși în atacuri aeriene: Zakaria Abu Muammar și Jawad Abu Shamal.

Gruparea militantă islamistă Hamas a amenințat  că va executa câte un ostatic pentru fiecare atac efectuat de Israel. Militanții Hamas au capturat cel puțin 150 de persoane și le-au adus în Gaza, printre ostatici fiind inclusiv femei, copii și bătrâni.

 

Hamas: „Suntem pregătiți pentru un scenariu de război lung” / Hamas a bombardat Ashkelon cu rachete / Rachete trase asupra Israelului din sudul Libanului

 

Înalt oficial al Hamas în exil, Ali Barakeh, a declarat într-un interviu acordat Associated Press că Hamas este gata să ducă un război lung cu Israelul, adăugând că are un arsenal de rachete care va rezista mult timp.

El a mai spus că ostaticii luați de Hamas vor fi folosiți pentru eliberarea arabilor deținuți în închisorile israeliene și a palestinienilor în închisorile americane.

Marți, Hamas i-a avertizat pe locuitorii orașului israelian Ashkelon să plece până la ora locală 5:00 p.m., amenințând cu un atac. Reporterii BBC raportează că imediat după ora 17, s-au auzit mai multe explozii puternice. Atacul cu rachete de pe Ashkelon s-a încheiat, oamenii ies din adăpost și spun că nu sunt pagube majore

O salvă de rachete a fost lansată marți din sudul Libanului către Israel, au declarat trei surse de securitate pentru Reuters, în a treia zi consecutivă de violențe de-a lungul graniței libaneze-israeliene.

Una dintre surse a declarat pentru Reuters că bombardamentul a fost efectuat de facțiuni palestiniene, în timp ce o altă sursă a spus că israelienii au bombardat zona de sud din care au fost lansate rachetele.

Hezbollah și-a exprimat sprijinul pentru palestinieni, spunând că „tunurile și rachetele” sale sunt cu palestinienii.

Duminică, Hezbollah a deschis focul asupra a trei poziții israeliene din fermele disputate Shebaa de-a lungul graniței și luni asupra altor două poziții militare din Israel.

 

Iron Dome își face treaba

 

Pe rețelele de socializare au apărut și imagini cu rachete trase din sistemul de apărare Iron Dome al Israelului, care a doborât zeci de rachete Hamas. Dar judecând după fumul care se ridica din orașul Ashkelon, unele rachete au reușit să pătrundă.

 

Răspunsul Israelului: „Hamas nu va avea nicio capacitate militară până la sfârșitul războiului”

Forțele de Apărare Israelului s-au angajat să se asigure că Hamas nu va avea capacități militare până la sfârșitul războiului, a declarat purtătorul de cuvânt al lor, Lt. Col. Jonathan Conricus, pentru CNN.

Au existat încercări ale militanților Hamas de a străpunge granița de sud pentru misiuni sinucigașe pentru a ucide civili și soldați, a adăugat Conricus.

Ca răspuns, IDF a consolidat granița de sud cu trupe și a continuat să efectueze lovituri aeriene în timp ce lucrează la sistemele sale de apărare.

Netanyahu confirmă: Israelul va răspunde ca niciodată. Armata israeliană va ataca Hamas cu forță ca niciodată, a promis premierul Benjamin Netanyahu.

 

Forțele aeriene israeliene continuă atacurile asupra Fâșiei Gaza

Forțele aeriene au lansat marți dimineață un atac la scară largă asupra țintelor teroriste ale Hamas din Fâșia Gaza, se arată în comunicat. În timpul nopții, forțele aeriene israeliene a lovit 200 de ținte în Gaza.

Israelul efectuează marți seară atacuri aeriene în portul din Gaza, au confirmat Forțele de Apărare Israelului pentru CNN.

Israelul spune că doi oficiali Hamas au fost uciși în atacuri aeriene. Zakaria Abu Muammar și Jawad Abu Shamal ,membri ai aripii politice a Hamas, au fost uciși în urma unui raid în Khan Yunis în această dimineață devreme, au declarat Forțele de Apărare Israelului (IDF).

Forțele aeriene israeliene au atacat moscheile din Gaza care găzduiesc arme pentru Hamas.

Forțele aeriene israeliene declară că au efectuat lovituri asupra a peste 200 de ținte în interiorul Fâșiei Gaza, în special în zonele Khan Yunis și Rimal.

Forțele de Apărare Israelului și-au sporit prezența de-a lungul graniței cu Libanul, adăugând zeci de mii de soldați în urma ciocnirilor din regiune, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Jonathan Conricus.

De asemenea, Israelul le-a spus palestinienilor să meargă în Egipt pentru a evita atacurile aeriene.

Teritoriile de frontieră israeliene sunt evacuate în căutarea militanților Hamas. Forțele își continuă căutarea pentru a găsi teroriștii care se ascund, se mai arată în comunicatul IDF.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel